Kanta-Häme

Tekme irtisanoo väkeään

Hämeenlinnan kiinteistöpalveluyritys Tekme joutuu ilmeisesti irtisanomaan kymmeniä työntekijöitään. Tekmessä ja Linnan Ateria -yhtiöissä on aloitettu yt-neuvottelut yhteensä 1,2 miljoonan euron säätöistä.

– Kaupunki vähentää ostojaan yhtiöistä. Molemmissa yhtiöissä käydään erilliset yt-neuvottelut, kertoo Tekmen ja Linnan Aterian toimitusjohtaja Petri Mölsä.

Hämeenlinnan ensi vuoden budjetin mukaan ostot Tekmestä vähenevät 900 000 euroa ja Linnan Ateriasta 300 000 euroa. Tekmessä arvioitu henkilöstövähennys on 30 ja Linnan Ateriassa 10 henkilötyövuotta.

– Linnan Ateriassa pyrimme tekemään henkilöstövähennyksen vähentämällä vuokratyövoimaa. Tekmessä ei ole vuokratyöntekijöitä, Mölsä sanoo.

Mölsä ei halua tämän tarkemmin arvioida tulevia henkilöstövähennyksiä, koska ne ovat yt-neuvottelujen asia. Neuvotteluissa on lakisääteisesti selvitettävä vaihtoehtoja irtisanomisille.

Tekme ja Linnan Ateria yhdistetään ensi vuoden vaihteessa. Toimitusjohtaja Mölsä korostaa, että nyt käytävillä yt-neuvotteluilla ja henkilöstövähennyksillä ei ole mitään tekemistä yhtiöiden yhdistämisen kanssa.

– Kävimme jo kesällä yt-neuvottelut, jotka liittyivät uuteen organisaatioon. Yhdistämisestä ei seuraa henkilöstöön muita vaikutuksia kuin nimikemuutoksia.

Yhtiöillä on jo saman henkilö toimitusjohtajana ja talousjohtajana. Linnan Aterian toimitusjohtajan paikkaa ei täytetty pysyvästi, kun Nina Rokkila irtisanoutui tehtävästä viime vuoden vaihteessa.

– Rekrytointia ei ole muutenkaan tehty yhtiöihin. Yt-neuvottelut perustuvat nyt puhtaasti liikevaihdon pienentymiseen ja sopeuttamiseen, Mölsä sanoo.

Tekmellä on lähes 250 työntekijää. Yrityksen liikevaihto oli  viime vuonna11,3 miljoonaa euroa. Linnan Aterialla oli 65 työntekijää ja 10 miljoonan euron liikevaihto.

Tekme ja Linnan Ateria ilmoittivat henkilöstölle yt-neuvotteluista 5. marraskuuta. Neuvottelut alkoivat 10. marraskuuta.

Ateriapalveluissa…ei yt-neuvotteluja

Yt-neuvottelut eivät koske Linnan Ateriapalvelut -yhtiötä. Linnan Ateriapalvelut huolehtii Linnan Aterian ruokien jakelusta. Sillä on noin 60 työntekijää.

– Linnan Ateriapalvelujen liikevaihdon pienennys, 100 000 euroa, on niin pieni, että pystymme hoitamaan asiat ilman yt-neuvotteluja, Mölsä sanoo.

Linnan Ateriapalveluja käsitellään arvonlisäverollisesti eri tavalla kuin Tekmeä ja Linnan Ateriaa. Siksi toiminta on eriytetty ja pidetään edelleen juridisesti eri yhtiössä. Toiminnallisesti Linnan Ateria ja Linnan Ateriapalvelut ovat toimineet yhdessä.

Hämeenlinnan piti siirtää Linnan Ateria, Tekme ja työterveyshuoltoyhtiö Työsyke vapaille markkinoille. Yhtiöt olivat vapaasti voineet myydä palvelujaan markkinoille ja kaupunki olisi voinut kilpailuttaa hankintansa. Yhtiöiden vieminen markkinoille peruttiin tänä vuonna.

Kaupungin palveluyhtiöt ovat käytännössä täysin julkisten hankintojen varassa ja varat liiketoimintaan tulevat suoraan budjetista. (HäSa)

Juttua korjattu 15.11.2014

Oikaisu: Jutussa  oli numerovirhe. Alkuperäisessä jutussa väitettiin, että Tekmen palveluksessa olisi vuodenvaihteessa ollut 900 henkilöä. Tekme kuitenkin ilmoittaa nettisivuillaan työllistävänsä noin 250 ihmistä.