Kanta-Häme

Tekmen irtisanomiset putkahtivat julkisuuteen

Tästä varmasti puhutaan vielä, sillä valtuutettu Pentti Nyholm (sd.) julkisti valtuustossa Tekmen yt-neuvottelujen lopputuloksen eli 16 henkilön irtisanomisen ennen kuin yhtiö on asiasta tiedottanut. Samassa puheenvuorossa hän tosin kertoi myös uskovansa joulupukkiin.

Puheenvuoro liittyi keskusteluun kaupungin omistajapoliittisista linjauksista. Periaatteessa niistä ollaan melkoisen yksimielisiä, vaikka peistä taitettiin pitkään parista yksityiskohdasta.

Tässä yhteydessä muutamat valtuutetut harmittelivat sitä, että kaupungin yhtiöistä joudutaan ehkä irtisanomaan väkeä.

Esimerkiksi Irmeli Lehtonen (kd.) esitti, että irtisanomisten sijaan voitaisiin kuitenkin pitää väkeä palkkalistoilla, sillä tekemätöntä työtähän aina löytyy. Myös Ranjith Kumar Prabhakaran (sd.) harmitteli sitä, että aina vain puhutaan tehokkuudesta ja tuottavuudesta.

Budjettipäätös

Heille muistutettiin, että juuri edellisessä valtuustossa samat valtuutetut hyväksyivät budjetin, joka sisältää 200 henkilötyövuoden vähennyksen kaupungin organisaatiosta. Samoin budjettiin sisältyy ajatus, että kaupunki vähentää ostoja yhtiöistä.

Valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) varoitteli valtuutettuja ottamasta kantaa yt-neuvotteluihin ennen kuin niiden tuloksesta on tiedotettu virallisesti. Pikku-Pena Nyholm kuitenkin heti seuraavassa puheenvuorossa kertoi kuulleensa lopputuloksen jo.

Aikaisemmin Tekmen toimitusjohtaja Petri Mölsä on kertonut julkisuudessa, että Tekmen arvioitu henkilöstövähennys on 30 henkilötyövuotta.

Kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) muistutti vähennystarpeen johtuvan kaupungin päätöksestä vähentää ostoja, eikä siitä, että Linnan Ateria ja Tekme ovat yhdistymässä.

Etelärannan maat

Toinen asia, josta omistajapoliittisissa linjauksissa saatiin aikaan kiistaa, liittyi sekin yhtiöön eli Eteläranta oy:hyn. Jo kaupunginhallituksessa Pro-koalition edustajat halusivat poistaa linjauksista maininnan, että maaomistuksen siirto yhtiöön on mahdollista, mikäli se osoittautuu taloudellisesti ja toiminnallisesti perustelluksi.

Asiasta keskusteltiin siinä hengessä, että yhtiö voisi ikään kuin viedä maat kaupungilta. Tosin Vekka jälleen muistutti, että kaupunki omistaa yhtiön 100-prosenttisesti.

Myös Verkatehtaan Paviljonki-haaveet nostettiin tässä yhteydessä esille. Kari Ilkkala (ps.) laski, että yhtiö saa kaupungilta yli 800 000 avustusta vuosittain ja mahdollinen lisärakentaminen nostaisi avustuksen määrää entisestään.

Tavoitteet täytetty

Tämä sai harvakseltaan valtuustossa puhuvan Jari Koskisen (kok.) huomauttamaan, että Verkatehdas on täyttänyt ja ylittänyt kaikki ne tavoitteet, jotka sille on asetettu.

– Ihmiset ovat siihen erittäin tyytyväisiä. Tarvitsemme sitä ja Etelärantaa menestyäksemme HHT-akselilla. Tarvitaan asuntoja ja muita palveluita. Tulevaisuutta pitää suunnitella, vaikka se maksaa.

Lopulta äänestettiin Etelärannan mahdollisesta maanomistuksesta. Se jäi omistajapoliittiseen ohjelmaan äänin 36-21. Päivi Sieppi (vihr.) ja Irma Taavela (vas.) äänestivät tyhjää ja Pro vastaan. (HäSa)