Kanta-Häme

Tekmen ja sairaalan keittiöt yhteen syksyllä

Ateriapalvelussa edetään näillä näkymin nopeimmin, kun Hämeenlinnan kaupunki ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ovat etsineet yhteistyötä tukipalveluissa.

Suunnitelmana on, että sairaanhoitopiiri tulee kaupungin yhtiön Tekme oy:n osakkaaksi noin 15 prosentilla.

Linnan Ateria ja Tekme fuusioituivat vuodenvaihteessa. Tekme vastaa tällä hetkellä myös ateriapalveluista.

Jos sairaanhoitopiiri tulee mukaan yhtiöön, se merkitsee muutoksia toimipisteissä ja myös henkilöstön toimipaikoissa.

– Liiketoiminnan luovutuksen yhteydessä meidän on käytävä yhteistoimintaneuvottelut. Käytännössä on sovittu, ettei vakituista henkilöstöä irtisanota, Tekmen toimitusjohtaja Petri Mölsä sanoo.

Sen sijaan yhteistyöllä voi olla vaikutuksia määräaikaiseen henkilöstöön. Myös luonnollinen poistuma eläkkeelle pyritään hyödyntämään ja tehokkuutta lisäämään sitä kautta.

Vakituista henkilöstöä on yhteensä 115 työntekijää.

Keittiöt erikoistuvat

Toimipaikoissa saattaa tapahtua muutoksia. Suunnitelmissa on, että jatkossa Tekmellä olisi Hämeenlinnan alueella vain kaksi valmistuskeittiötä. Niistä toinen olisi Kaurialan keskuskeittiö. Siellä valmistettaisiin päiväkotien ja koulujen ateriat.

Keskussairaalaan keittiöremontti on valmistunut aivan äskettäin. Siellä valmistuvat jatkossa hoivapuolen ja sairaalan ateriat. Tekmellä on nyt neljä valmistuskeittiötä, joista kolme muuttuisi jakelukeittiöiksi.

Lisäksi Riihimäen sairaalassa säilyy tuotantokeittiö.

Yhteistyön tavoitteena ovat tietenkin tehokkuus ja säästöt. Sairaanhoitopiirin aterioiden hintojen arvioidaan laskevan ja kaupungin hintojen pysyvän nykyisellään. Myöhemmin ehkä sielläkin onnistuu aterioiden hintojen lasku.

Tekme toimii osakkaidensa in house -yhitönä eli se ei lähde kilpailemaan avoimille markkinoille.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina sairaanhoitopiirin tulon osakkaaksi Tekmeen. Sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee sopimusta keskiviikkona. Sen jälkeen se menee vielä yhtymävaltuuston käsittelyyn.

– Jos sopimus etenee suunnitellusti, yhteistyö voi käytännössä alkaa syyskuun alussa, Mölsä arvioi.

Lisää yhteistyötä

Laajempaakin yhteistyötä ateriapalveluissa on jo viritelty. Joulukuussa pidetyssä neuvottelussa mahdollisuutta on esitetty Riihimäen seudun kunnille terveyskeskuskuntayhtymälle sekä Hattulalle ja Janakkalalle.

Näistä kunnista ainakin Hausjärvi ja Loppi ovat jo vastanneet myönteisesti yhteisen selvityksen tekemiseen. Myös Janakkalan kunnanhallitus hyväksyi esityksen maanantaina.

Tukipalveluyhteistyötä selvitetään Hämeenlinnan ja sairaanhoitopiirin kesken myös varastoinnissa ja logistiikassa.

– Siitä on tarkoitus tehdä yksityiskohtainen selvitys nyt keväällä, kun olemme saaneet ateriapalveluiden yhdistämisen kunnolla liikkeelle, Petri Mölsä kertoo. (HäSa)