Kanta-Häme

Tekniikka teki tepposet passinhakijalle

Hämeenlinnalainen Ilari Sauroja tuli taannoin huomanneeksi, miten hankalaksi yksinkertaiset asiat voivat mennä, jos tekniikka ryppyilee.
 
Saurojan piti hankkia kahdelle alle 10-vuotiaalle lapselleen passit. Poliisin sähköinen ajanvarausjärjestelmä asetti kuitenkin mutkia matkaan ja pelkkä ajanvaraussessio pitkittyi parin viikon mittaiseksi.
 
Sauroja täytti lastensa passihakemukset sähköisesti netissä. Tämän jälkeen hän ryhtyi varaamaan sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta aikaa, jotta voisi käydä lastensa kanssa näyttäytymässä poliisilaitoksella.
 
Järjestelmä ehdottikin hänelle vapaita aikoja jo seuraavalle viikolle. Ongelmat alkoivat, kun mies olisi halunnut itse valita perheelleen sopivan ajan.
 
Erinäisten vaiheiden jälkeen Sauroja soitti poliisilaitoksen ajanvarausnumeroon. Saurojalle tarjottiin aikaa kuukauden päähän.
 
– Tuli aika kafkamainen olo, kun kuulin, että seuraavallekin viikolle olisi runsaasti vapaita aikoja, mutta virkailija ei päässyt niihin käsiksi!
 
Loppu hyvin, kaikki hyvin, sillä Saurojakin sai lopulta asiat hoidettua.
 
Lupapäällikkö Hanna Kokkonen Hämeen poliisilaitokselta harmittelee Saurojan kivistä passipolkua.
 
Kokkosen mukaan ajanvarausjärjestelmä on toiminut muuten hyvin, ja hän pitääkin kertomusta valitettavana yksittäistapauksena.
 
– Ajanvarausjärjestelmästä vastaa Poliisihallitus, ja myös sinne on vikailmoitus lähetetty. Meidän päässämme ei saatu selville, mikä vian aiheutti. Joskus tällaisia omituisuuksia saattaa tulla, Kokkonen sanoo.
 
Järjestelmän toimiessa asiakkaan on mahdollista valita itselleen sopivin vapaa aika. Valintaa voivat asiakkaan puolesta tehdä myös ajanvarausnumerossa vastaavat virkamiehet, sillä he pääsevät käsiksi järjestelmään.
 
Nyt lupapalveluissa valmistaudutaan tuloillaan olevaan ruuhka-aikaan.
 
– Ajanvarauksia on jo nyt enemmän kuin talvikautena. Hämeenlinnassa on lähiviikoille vain haja-aikoja jäljellä, Lahdessa taas on jo nyt todella ruuhkaista.
 
Hanna Kokkonen muistuttaakin, että jos passi täytyy uusia, kannattaa hakemus panna vireille hyvissä ajoin. HäSa
 

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic