Kanta-Häme

Tekninen ensiapu palveluksessanne

Tamperelaisen Jussi Kyllijoen suvussa kulkee erikoinen jouluperinne. Vuosittain koko perhe varautuu siihen, että jouluateria saattaa keskeytyä hetkenä minä hyvänsä.

– Vietämme yleensä joulua vanhempieni luona, jotka asuvat lähellä Kalevankankaan hautausmaata. Se taitaa olla joulunajan yleisin pelastuspaikka! Haarukka ja veitsi ovat jääneet lautasen viereen montakin kertaa, Kyllijoki naurahtaa.

Hyödyllinen harrastus

Autoliiton vapaehtoisen tiepalvelun tehostettu joulunajan päivystys, Operaatio Lumihiutale, turvaa joululiikennettä tänä vuonna jo 45. kertaa. Valtakunnallinen päälähtö järjestettiin tänä vuonna Hämeenlinnasta.

Tiepalvelumiehet partioivat teillä harrastepohjalta, omien resurssien ja jaksamisen mukaan.

Kyllijoki auttaa pinteeseen jääneitä automatkalaisia jo kolmatta polvea. Isoisän aikanaan aloittama perinne sai nyt 26-vuotiaan Kyllijoen matkustamaan auton takapenkillä jouluaattona jo ennen kuin hän oppi puhumaan.

– Kun ihminen pääsee jatkamaan matkaa omalla autolla, tuleehan siitä myös itselle hyvä mieli.

Tilattu apu on maksullista

Tiepalvelua pidetään yhtenä Autoliiton tärkeimpänä tehtävänä. Vapaaehtoisilta vaaditaan auttamishalun lisäksi myös kiinnostusta autoja kohtaan.

Autolla pysähdytään tien varteen aina kun näyttää siltä, että joku tarvitsee apua. Tiellä partioinnin yhteydessä annettu pika-apu ja liikenneturvallisuuteen tai liikenneonnettomuuksiin liittyvä auttaminen ovat yleensä maksuttomia.

Tilattu tiepalveluapu on maksullinen ja sen hinnasta ja maksutavasta on syytä sopia ennakolta.

Partioauton perästä löytyy ainakin kaapelit, polttoainekannu, tunkki, rengasavaimet sekä rautalankaa, jolla voi sitoa pakoputken kiinni. Jos tarvittavaa välineistöä ei löydy, voi soittaa toiselle vapaaehtoiselle tai hinausauton.

Hinaajan kyytiin ei kuitenkaan auton lisäksi usein mahdu matkustajia.

– Meille on pääasia se, että ihmiset saadaan pelastettua. (HäSa)

Tiepalvelun päivystysnumerosta 0200-8080 paikalle saa tiepalveluauton mihin vuorokauden aikaan tahansa.