Kanta-Häme Hämeenlinna

Teknologiateollisuuden tilausten hiipuminen lisää epävarmuutta

Teknologiateollisuus ry:n aluepäällikkö Anu Lääveri kertoo, että teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto kasvaa viime vuoteen verrattuna, mutta epävarmuuttakin on ilmassa. Kuva: Pekka Rautiainen

Teknologiateollisuuden liikevaihto on Suomessa ollut edelleen kasvussa, mutta kasvu on hidastunut.

Teknologiateollisuus ry:n Kanta-Hämeen ja Satakunnan aluepäällikkö Anu Lääveri kertoo, että myös Hämeessä alan yritysten liikevaihdon kehitys on hyvin noudattanut koko maan tilannetta. Koko maassa teknologiateollisuuden kasvuprosentti on tammi-kesäkuussa 6, Hämeessä 4. Vertailukohtana oli vuoden 2018 vastaava ajanjakso.

– Huolestuttavaa tässä on, että loppukesän ja alkusyksyn aikana kaksi kolmasosaa alan teollisuusyrityksistä raportoi, että ne ovat saaneet vähemmän tilauksia kuin edellisellä kvartaalilla.

Uusien tarjouspyyntöjen määrä on ollut näin heikkoa viimeksi vuonna 2012 eurokriisin aikaan.

– Jos tilanne jatkuu tällaisena, näyttää kehitys heikolta kevättä ajatellen, Lääveri summaa.

Tilanteen heikentyminen näkyy myös yritysten välisten erojen kasvuna. Tietotekniikka-ala on jatkanut kasvuaan ja sen tilauskanta on vain vahvistunut.

Teknologiateollisuuden päätoimialat ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metalliteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala. Ala vastaa yli puolesta Suomen viennistä.

 

Tulevaisuuden näkymiin vaikuttavat omalta osaltaan myös meneillään olevat tes-neuvottelut, joihin ei vielä maanantaina saatu sopua. Kiistaa on edelleen palkankorotusten suuruudesta.

– Ottamatta enempää kantaa palkankorotusten suuruuteen on palkkaratkaisulla iso merkitys tulevaisuudennäkymiin. Toivomme myös sovun syntyvän ilman lakkoja.

Sovun puuttuessa Teollisuusliiton työtaistelut käynnistyvät 9.–11. joulukuuta. HäSa