Kanta-Häme

Teknologiatiistai houkutteli nuoria alalle – "Vaikka nuoret ovat tekniikan suurkuluttajia, teknologiateollisuus on monelle vieras"

Teknologiateollisuudessa riittäisi töitä.
Arttu Mäkisen (oik.) ja muiden Tavastian kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoiden töitä oli esillä Teknologiatiistaissa. Vesileikkurilla voi tehdä vaikkapa koulutuspäällikkö Teemu Vepsäläisen esittelemän kivisydämen.

Vaikka nuoret ovat tekniikan suurkuluttajia, teknologiateollisuus on monelle vieras, sanoo Teknologiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Anne Ahkola-Lehtinen.

Asetelman muuttaminen on välttämätöntä, sillä alalla on valtava rekrytointitarve. Suurin pula on ammatillisen koulutuksen käyneistä.

– Valmistuneita pitäisi olla kaksi kertaa enemmän kuin nyt. Hitsaajien, koneistajien, 3D-mallintajien sekä automaation ja robotiikan osaajien taidoille on kysyntää, koska alan yritykset ovat eteenpäin vieviä ja vienti vetää, Ahkola-Lehtinen perustelee rekrytointivimmaa.

 

Tiistaina alan houkuttelevuutta pyrittiin kasvattamaan Teknologiatiistai-teemapäivässä.

Hämeenlinnassa ammattiopisto Tavastiassa alaa esitteli ensimmäisen vuoden opiskelija Arttu Mäkinen. Hän päätti 9. luokalla hakea opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikkaa. Syy on selvä: hän on aina ollut kiinnostunut laivoista ja panssarivaunuista. 

”Ei tällä alalla ainakaan työttömäksi pitäisi jäädä. Opinnoissakaan ei ole ollut hetkeäkään tylsää.”

– Haluan hitsaajaksi, jotta voin joskus olla itsekin tekemässä niitä, Mäkinen sanoo.

Mäkisen kohdalla hakukohteisiin ei vaikuttanut se, mitä kaverit opiskelevat. Työmahdollisuuksista hän on innoissaan.

– Ei tällä alalla ainakaan työttömäksi pitäisi jäädä. Opinnoissakaan ei ole ollut hetkeäkään tylsää.

 

Ahkola-Lehtinen uskoo, että parhaiten kiinnostus teknologiateollisuuteen kasvaa Hämeenlinnassa tiistaina toteutettuun tapaan, viemällä viestiä nuorilta nuorille.

Hän ei usko, että palkkaus olisi syy alan kiinnostamattomuuteen. Sen sijaan hän korostaa työpajoihin ja oppimisympäristöihin tutustumisen tärkeyttä myös teemapäivien ulkopuolella.

– Automaation ja robotiikan opetus eivät aukea muuten kuin paikan päällä.

 

Tavastian kone-, metalli- ja sähköalan koulutuspäällikkö Teemu Vepsäläinen markkinoi alaa monipuolisuudella. Vaikka konetekniikan ammatillinen koulutus valmistaa koneistajan, levysepän ja hitsaajan ammatteihin, työnkuvat ovat kirjavia ja monenlaiselle osaamiselle on kysyntää.

– Pelkästään Hämeenlinnan alueelta on helppo nimetä 30 alan yritystä, jotka ovat kaikki erilaisia, Vepsäläinen sanoo.

Perustutkinto luo Vepsäläisen mukaan hyvän pohjan työelämään ja jatko-opintoihin. Oppisopimusopiskelijan opintopolku voidaan räätälöidä yhdessä yrityksen kanssa.

Ahkola-Lehtinen muistuttaa, ettei ammattikoulun täydy olla päätepiste, vaan se voi avata ovet yliopistoon tai ammattikorkeaan.

– Parhaat ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat käyneet ammatillisen koulutuksen. Kun käytännön taitojen päälle opitaan teoriaa, kasassa on hieno paketti. HäSa

Uusista osaajista huutava tarve

Teknologiayritykset tarvitsevat Suomessa yli 53 000 uutta työntekijää jo kolmen vuoden sisällä.

Rekrytointitarpeesta 40 %kohdistuu ammatillisen tutkinnon suorittaneisiin tai muuten ammattitaidon hankkineisiin.

Lukemat selviävät Teknologiateollisuuden viime keväänä julkistamasta Koulutus- ja osaamislinjauksesta.

Teknologiatiistai

Tiistaina kolmatta kertaa järjestetty teemapäivä nosti kone- ja tuotantotekniikan ammatillisen koulutuksen esiin yli 50 paikkakunnalla.

Hämeenlinnassa yläkoululaiset, huoltajat ja opettajat tutustuivat kone- ja tuotantotekniikan koulutukseen ja teknologiayrityksiin Tavastiassa.

Ammattiopistossa vieraili omat opiskelijat mukaan lukien viitisensataa kävijää.