Kanta-Häme

Tekonivelen saa jo jonottamatta

Polven tai lonkan tekonivelleikkaukseen ei enää tarvitse jonottaa Kanta-Hämeen keskussairaalassa kuin keskimäärin kaksi kuukautta. Leikkaukseen pääsee tarvittaessa jopa parissa viikossa.

Neljän vuoden takaiset puolen vuoden jonot on pystytty purkamaan tehostamalla potilaiden hoitopolkua terveyskeskuksesta leikkauspöydälle ja toisaalta tehostamalla leikkaussalien käyttöä.

Aikataulu harkitaan joka potilaan kohdalla yksilöllisen tarpeen mukaan. Potilaalle oikea-aikainen leikkaus on jopa tärkeämpi kuin mahdollisimman kiireinen hoito, kertoo ortopedian ylilääkäri Osmo Hiltunen.

Tekonivelhoitaja Marjo Järvenpää pitää tärkeänä, että potilaat saavat jo terveyskeskuksessa moniammatillisen arvion ja ortopedin lähetteen. Hoitoa sujuvoittaa fysioterapeutin antama etukäteisvalmennus, leikkauksen jälkeinen kuntoutus ja seurantakäynnit tekonivelhoitajan luona.

Kolme kirurgia leikkaavat kolme polvea tai lonkkaa päivässä aiempien kahden sijaan.

Ortopedian ylilääkäri Osmo Hiltunen haluaa vahvistaa ja laajentaa edelleen Kanta-Hämeen sairaalan tekonivelten leikkaustoimintaa. Jo nyt sairaala pystyy kilpailemaan esimerkiksi Coxan kanssa leikkauksiin pääsyssä.

– Tänä vuonna painopiste on saada alueellinen yhteistyökuvio Forssan ja Riihimäen kanssa tehostettua ja toteuttaa alueellista keskittämistä, Hiltunen toteaa.

Tekonivelleikkaukset keskitettäisiin Hämeenlinnaan, käsikirurgiaa Riihimäelle ja plastiikkakirurgiaa Forssaan.

Tekonivelleikkausten määrä on jatkuvasti pienentynyt Forssassa. Kymmenessä vuodessa määrä on laskenut 170 leikkauksesta 135:een.

Hämeenlinna houkuttelee potilaita, jotka arvostavat kokonaisvaltaista hoitoa, nopeaa leikkauksiin pääsyä ja sairaalan puhtautta.

– Suupoliklinikka hoitaa kaikkien tekonivelpotilaiden suuhygienian ja hampaat, mutta myös potilaan muu hoidon tarve tulee esiin. Leikkaukseen tulevien ei myöskään tarvitse pelätä sairaalabakteereita, joita ei ole, korostaa tekonivelhoitaja Marjo Järvenpää.

Leikkaustoiminta näyttää jatkuvan keskussairaalassa nykyisen sote-luonnoksen valossa. Sairaala on yksi 18 päivystyssairaalasta.

Keskussairaalan ortopedian ja yksityisen tekonivelsairaala Coxan välillä toimii saumaton yhteistyö. Samantapaisia yhteistyökuvioita viritellään, kuten Tampereen Sydänsairaalan kanssa jo toteutettu kanssa. Se tarkoittaisi, että sairaalan tekonivelortopedia siirtyisi yksityisen osakeyhtiön toiminnaksi. Osmo Hiltunen ei näe tätä ongelmattomana.

– Julkinen terveydenhuolto toimii yhteiskunnan rahoittamana, meidän maksamillamme veromarkoilla. Yhteiskunnan varojen käytön tulee olla ohjattua ja julkisen määräysvallan alainen.

Osakeyhtiöt ovat yksityisyrityksiä, joiden tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen toisin kuin julkisen terveydenhuollon. Ne eivät ole julkisen vallan ohjauksen piirissä.

Kanta-Hämeen Sairaanhoitopiiri on jo Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin tavoin pienosakkaana Coxassa. HÄSA

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic