Kanta-Häme

Tekoniveliä ei aleta leikata parakeissa: väliaikainen sairaala Ahvenistolle olisi tullut liian kalliiksi

Sairaanhoitopiirin valtuuston tiistain kokouksen asialistalla olivat muun muassa vastaukset tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen. Yhdessä vastauksista käsiteltiin tekonivelleikkausten tulevaisuutta. Kuva: Veli-Matti Virtanen

Tekonivelsairaala Coxalle ei rakenneta väliaikaisia tiloja Hämeenlinnan Ahvenistolle, koska se on osoittautunut liian kalliiksi.

Parakki- eli moduulisairaalassa oli määrä tehdä tekonivelleikkauksia siihen saakka, kunnes Assi-sairaala valmistuu vuonna 2025.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin (KHSHP) johtaja Seppo Ranta kertoo, että moduulien hinnaksi olisi tullut noin kolme miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin tarkastuslautakunta patisti viime vuoden arviointikertomuksessaan sopimaan Coxan kanssa selkeän työnjaon. Virkamiehet nostivat vastauksessaan esiin väliaikaistilojen vaihtoehdoksi tekonivelleikkausten siirtämisen väliaikaisesti kokonaan Tampereelle.

Coxasta otetaan mallia Ahvenistolle

Ranta kertoo, että nyt neuvotteluissa kuitenkin selvitetään vahvimpana vaihtoehtona sitä, että tekonivelleikkauksiin liittyvää koko toimintaa kehitetään Ahvenistolla lähemmäksi Coxan standardeja.

– Se tarkoittaa koko prosessia, eli leikkaustarpeen ja -tyypin arvioimista, itse leikkauksia ja jatkohoitoa fysioterapioineen.

Tiistain kokouksessa sairaanhoitopiiri merkitsi tiedoksi lausunnot tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta. Coxaan liittyviä puheenvuoroja ei käytetty.

Vapaata valintaa käyttävien määrän kasvu halutaan pysäyttää

Lautakunta pitää kriittisenä sairaanhoitopiirin tulevaisuuden kannalta, että saadaan pysäytettyä hoitopaikan vapaata valintaa käyttävien potilaiden määrän kasvu.

Viime vuonna KHSHP maksoi muihin sairaanhoitopiireihin hakeutuneiden potilaiden kustannuksia yli 10 miljoonaa euroa. Siitä reilu kolmannes kertyi ortopediasta, eli enimmäkseen Coxaan hoidettaviksi lähteneistä. Sama kehitys on jatkunut tänä vuonna.

Anne Kujala (sd.) luki valtuuston pikakokouksessa Riihimäen kaupunginhallituksen linjauksen, jonka mukaan sairaanhoitopiirin kuntamaksut voivat nousta ensi vuonna enintään prosentin. Riihimäki vaatii myös vanhan sairaalan peruskorjauksen tarkastelemista uudelleen.

Seppo Ranta arvioi kokouksen jälkeen Hämeen Sanomille, että Riihimäen kuntamaksun kasvu on jäämässä alle prosentin ja että vanhan sairaalan peruskorjaus on todettu liki yhtä kalliiksi kuin uuden rakentaminen.HÄSA

Lisää omistusta Coxa Oy:stä

Tampereella toimiva Coxa on Suomen ainoa tekonivelleikkauksiin erikoistunut sairaala.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on omistanut Coxaa sen perustamisesta lähtien.

Omistusosuus on nousemassa yli 10 prosenttiin.

Coxan tekonivelleikkauksista Assi-sairaalassa neuvotellaan.