Kanta-Häme

Tekstiilit kiertämään vielä kerran

Käytöstä poistetuille tekstiilimateriaaleille etsitään uutta elämää Forssan seudulla. Humppilassa rakennetaan parhaillaan toimintakuviota uudenlaisen tekstiilikierrätyksen ja nuorten työpajatoiminnan ympärille. Idean takana on yhdistysmuotoisesti toimiva Suomen poistotekstiilit ry.

– Toimintaidea on monistettava, kertoo Suomen poistotekstiilit ry:n humppilalainen puheenjohtaja Helena Hinkkala.

Kierrättämisideaan kuuluu materiaalipankki, joka palvelee ja auttaa esimerkiksi kierrätysmateriaaleja käyttäviä käsityöläisiä ja pienyrittäjiä.

Nuorten työpajan rooli on tärkeä, sillä tekstiilien lajittelu ja materiaalipankin pyörittäminen tarvitsee työntekijöitä. Samalla kunta pystyy järjestämään nuorille mielekästä työllistävää toimintaa.

Komeroista kiertoon

Poistotekstiileillä tarkoitetaan käytöstä poistettuja vaatteita ja kodin tekstiilejä. Siis esimerkiksi paitoja, farkkuja, kenkiä, verhoja tai mattoja. Tekstiilien on oltava puhtaita ja kuivia, mutta kunnoltaan niiden ei enää tarvitse olla priimaa.

– Jos takkia ei enää voi kierrättää takkina, se voidaan purkaa ja materiaalit käyttää uudelleen, Helena Hinkkala selventää.

Jokainen suomalainen laittaa vuodessa viisi kiloa tekstiileitä kiertoon hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta.

– Sen lisäksi jokainen meistä laittaa yli yhdeksän kiloa tekstiiliä kaatopaikoille, Helena Hinkkala laskee.

Kuluttajatutkimuskeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan kotitalouksista kärrätään yhteensä noin 80-90 miljoonaa kiloa tekstiileitä kaatopaikoille vuosittain. Järjestöjen keräämä tekstiilimäärä vuositasolla on noin 25 miljoonaa kiloa. Järjestöjen keräämistä tekstiileistä osa päätyy uudelleen kiertoon, ja osa päätyy jätteeksi tai poltetaan energiaksi.

Suomen Poistotekstiilit ry haluaa tekstiilien kiertävän vielä uudelleen, jos se vain on mahdollista.

Turhasta tarpeelliseksi

Materiaalipankissa vanhat patjat, tyynyt, peitot tai kankaat olisivat valmiiksi kerättyinä ja lajiteltuina odottamassa uutta käyttöä. Tästä olisi apua käsityöläisille ja kierrätystekstiileitä käyttäville pienyrittäjille.

– Yhden ihmisen yrityksessä materiaalien etsiminen vie paljon aikaa yrittäjän arjesta, Helena Hinkkala tietää.

Kotitalouksille poistotekstiilien tuominen kierrätettäväksi olisi maksutonta. Materiaalipankin materiaaleista aiotaan periä yrittäjiltä pieni maksu. Päiväkerhoille ja yhdistyksille palvelu voisi olla ilmaista.

Suomen poistotekstiilit ry tekee yhteistyötä UFF:n kanssa. Materiaalipankkiin sopimattomat tai uutta käyttöä vaille jäävät tekstiilit päätyvät näin joka tapauksessa hyödynnettäviksi.

Hämeen ammattikorkeakoulu järjesti viime keväänä ensimmäisen poistotekstiilien verkostoitumistapahtuman. Seuraava tapahtuma on luvassa Forssassa 22. marraskuuta. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

5.4.2020