fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Tekstiviestilainoista syttyi riita, jonka seurauksena mies iski ystäväänsä puukolla – Nyt samaa miestä epäillään poliisin ampumisesta Hämeenlinnassa

Hämeen Sanomat kävi läpi Hämeenlinnassa poliisin ampumisesta epäillyn tuomiohistoriaa. Käy ilmi, että hänellä on ollut hallussaan lukuisia luvattomia aseita. Hän on myös käyttänyt niitä.
Poliisi ja 37-vuotias mies loukkaantuivat ammuskelussa Karhuntiellä Hämeenlinnan Kettumäessä syyskuun lopussa. Poliisin tekniset tutkijat kävivät ampumapaikkaa läpi vielä seuraavana päivänä. Kuva: Tomi Vesaharju / HäSa
Poliisi ja 37-vuotias mies loukkaantuivat ammuskelussa Karhuntiellä Hämeenlinnan Kettumäessä syyskuun lopussa. Poliisin tekniset tutkijat kävivät ampumapaikkaa läpi vielä seuraavana päivänä. Kuva: Tomi Vesaharju / HäSa

Poliisin ampumisesta Karhuntiellä epäillyllä miehellä on taustallaan useita tuomioita luvattomien aseiden hallussapidosta.

Hänellä on henkirikoksen lisäksi taustallaan myös muita väkivaltarikoksia, jotka vaikuttavat äkkipikaisesti tehdyiltä.

Poliisi antoi syyskuun lopussa virka-apua Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijöille, jotka olivat saaneet tehtävän Hämeenlinnan Kettumäkeen. Tilanne kärjistyi ammuskeluksi, jossa poliisi ja 37-vuotias mies loukkaantuivat.

Juttu jatkuu faktaosion jälkeen.

Tästä on kyse

Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys suoritti poliisin kanssa työtehtävää Hämeenlinnan Karhuntiellä myöhään perjantaina 24.9.

Seurasi ampumavälikohtaus, jossa loukkaantuivat poliisi sekä 37-vuotias mies, jonka epäillään avanneen tulen kohti poliisia. Molemmat joutuivat sairaalahoitoon.

28. syyskuuta Kanta-Hämeen käräjäoikeus vangitsi 37-vuotiaan miehen epäiltynä murhan yrityksestä todennäköisin syin epäiltynä. Juttua tutkii keskusrikospoliisi.

Syytteennoston määräpäivä on helmikuussa 2022.

Toistaiseksi tutkinnanjohto ei ole kommentoinut tilanteen kehittymistä tarkemmin, mutta maakunnan sosiaali- ja kriisipäivystykselle kyse oli työntekijöiden vakavimmasta eteen tulleesta vaaratilanteesta.

Herää kysymys, tiesivätkö sosiaalipäivystyksen kaksikko ja poliisipartio, millainen rikostausta oli henkilöllä, joka heitä oli Karhuntiellä vastassa. Hämeen Sanomat kävi läpi ampumisesta epäillyn miehen julkisia rikostuomioita 2000-luvulta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys joutui vaaratilanteeseen ammuskelussa Kettumäessä Hämeenlinnassa. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa, arkisto

Uhkaili nuorena oikeudessa kuultavaa

Epäilty on taustaltaan lahtelainen, ja alueen tuomioistuimet ovat tuominneet hänet 24 rikoksesta parinkymmenen vuoden aikana.

Ennen 20 ikävuotta mies sai tuomioita enimmäkseen eriasteisista huume- tai omaisuusrikoksista. Vuonna 2000 hänet esimerkiksi tuomittiin muusikko Marko Haaviston bändikamojen varastamisesta.

Vakavampikin tapaus käy ilmi oikeuden arkistoista.

16-vuotiaana mies oli syytteessä erään toisen nuoren kännykän varastamisesta. Lokakuussa 2000, muutama päivä ennen varkaussyytteen oikeusistuntoa, hän meni kännykän omistajan kotiin toisen ihmisen kanssa. Hän muun muassa repi tätä hiuksista, istui tämän päälle sohvalla ja uhkaili tätä perumaan puheensa kännykkävarkautta käsittelevässä oikeusjutussa.


“Hän muun muassa repi tätä hiuksista, istui tämän päälle sohvalla ja uhkaili tätä perumaan puheensa.”


Kaksikko jätti nuoren luokse pesäpallomailan. Epäilty kiisti uhkailusyytteet käräjäoikeudessa, kuten myös kännykän varastamisen.

Itse varkaus johti sakkotuomioon, mutta Lahden käräjäoikeus tuomitsi hänelle 5 kuukautta vankeutta nuorena henkilönä tehdystä törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Vankeusrangaistuksen hän sovitti yhdyskuntapalvelulla. Tuomittu valitti uhkaustuomiosta Kouvolan hovioikeuteen mutta peruutti valituksensa.

Riita johti puukotukseen

Rikokset muuttuivat ajan myötä aiempaa vakavammiksi. Syyskuussa 2006 mies iski asunnossa ystäväänsä puukolla tekstiviestilainoista lähteneen riidan päätteeksi.

Oikeuden mukaan hän löi puukolla ystäväänsä yllättäen ylävartaloon. Mies myönsi oikeudessa “olleensa mukana vamman syntymisessä” mutta kiisti tahallisuuden. Puukon iskenyt soitti itse ambulanssin paikalle.

Uhrin auttaminen kevensi tuomiota, mutta hänet tuomittiin silti kolmeksi vuodeksi tapon yrityksestä. Oikeus arvioi, että miehen olisi pitänyt ymmärtää aiheuttavansa iskullaan uhrilleen hengenvaaran. Hänet passitettiin Mikkelin vankilaan istumaan tuomiotaan.


“Mies myönsi oikeudessa “olleensa mukana vamman syntymisessä” mutta kiisti tahallisuuden.”


Ehdonalaiseen vapauteen mies pääsi maaliskuussa 2008, mutta kesällä hänet otettiin jälleen kiinni rikoksesta epäiltynä. Järjestyksenvalvoja esti häntä pääsemästä takaisin lahtelaiseen yökerhoon Aleksanterinkadulla. Tilanteeseen tuli väliin ulkopuolinen.

Seurasi konflikti, jonka seurauksena epäilty ampui mukanaan olleella pistoolilla. Oikeudessa puitiin sitä, oliko hänen tarkoitus osua jupakassa väliin tulleeseen. Laukaus meni väliin tulijasta noin metrin ohi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Miehen epäillään ampuneen poliisia kohti luvattomalla aseella myös Karhuntiellä Hämeenlinnassa vuonna 2021. Kuva: Tomi Vesaharju / HäSa

Epäilty myönsi ampumisen, mutta kiisti tähdänneensä kohti ulkopuolista. Hän kertoi halunneensa vain säikäyttää tätä. Syyttäjän syyte tapon yrityksestä kaatui, ja ammunta meni käräjäoikeudessa syyskuussa 2008 läpi vaaran aiheuttamisena ja ampuma-aserikoksena. Ase oli luvatta miehellä hallussa.

Epäillyn vanha jäännösrangaistus määrättiin pantavaksi täytäntöön, mutta tuomio sai lainvoiman vasta hovioikeuden käsittelyn jälkeen huhtikuussa 2009.

Ennen sitä poliisi otti hänet kerran kiinni, kun tämä yritti varastaa naisen kanssa autoja Poppelikujalla Lahdessa. Mies rimpuili kiinniottotilanteessa, ja hänellä oli mukanaan kaasusumutin. Hän selvisi sakkotuomiolla.

Vain muutama päivä ennen kuin mies olisi passitettu vankilaan istumaan jäännösrangaistusta, poliisi otti hänet jälleen kiinni. Tällä kertaa häntä epäiltiin henkirikoksesta.

Kaksi laukausta luvattomalla aseella

Huhtikuussa 2009 miehen ja hänen tyttöystävänsä välille syttyi riita, joka päättyi kahteen laukaukseen.

Mies, tämän jutun epäilty, ampui revolverilla kuolettavasti naista, jonka kanssa hän oli yrittänyt varastaa autoja muutama kuukausi aiemmin.

Oikeudessa mies tunnusti ampumisen ja kertoi, että taustalla oli venäläinen ruletti. Todistajat kertoivat tapahtumista ja riidasta toisin.

– Jos olet noin kusipää, niin ammu, kuuli eräs todistaja naisen sanoneen ennen laukauksia.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen tappoon. Hänet tuomittiin revolverin ja toisen, pienikaliiperisen pistoolin luvattomasta hallussapidosta. Hovioikeus jätti jutun käsittelemättä, koska mies perui valituksensa. 10 vuoden vankeustuomio jäi lainvoimaiseksi.


“Jos olet noin kusipää, niin ammu.”


Sittemmin mies on vaihtanut sukunimensä, eikä häntä ole tappotuomion jälkeen tuomittu oikeudessa.

Syksyisenä viikonloppuyönä 2021 poliisi otti miehen kiinni Kettumäen ampumistapauksesta. Jutun esitutkinta on kesken.

Miten viranomaiset varautuivat?

Karhuntien ammuskelun tutkinnanjohto ei toistaiseksi ole avannut sitä, mitä Kettumäkeen lähteneet viranomaiset etukäteen tiesivät. Kriisi- ja sosiaalipäivystys oli kuitenkin pyytänyt poliisilta virka-apua, mikä viittaa siihen, että jonkinlainen tieto viranomaisilla oli.

Tarkka tieto varautumisesta ja tapahtumien kulusta tullee lopulta ilmi tapauksen esitutkintapöytäkirjasta.

– Valmistautuminen ja varautuminen ovat aina avainasioita onnistuneen keikan hoitamisessa, jutun tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho keskusrikospoliisista kommentoi virka-aputehtäviin varautumista yleisellä tasolla.

Hämeen Sanomat tavoitti murhan yrityksestä epäillyn asianajajan Markku Salosen, mutta hän ei päämiehensä puolesta kommentoi tutkintaan liittyviä asioita vedoten ilmaisukieltoon.

Poliiseja ei ammuskelussa epäillä rikoksesta. HäSa

 

Juttu on julkaistu alun perin 15.10.2021. Päivitetty tiedolla esiselvityksen päättymisestä 18.10.2021.

Menot