Kanta-Häme

Teleasentajille tulossa kiireinen loppukesä

Teleyrittäjien puhelimet ovat ruuhkautuneet pimentyneiden kanavien takia. Televisiokanavien taajuusmuutokset Lahden lähetysasemalla vaikuttavat laajalti Hämeenlinnan antenniverkkoon.

Jos antenni on suunnattu kohti Lahtea, kanavataajuudet on päivitettävä.

– Kolmessa viikossa tulisi hoitaa yli sata viritystä. Koskaan aiemmin ei ole ollut näin paljon antennitöitä kuin tänä vuonna, kertoo Tele-Honkanen oy:n toimitusjohtaja Jouni Honkanen.

Taloyhtiöiden kanssa ennalta sovitut viritykset vievät Tele-Honkaselta kaikki osaavat kädet.

Myös neuvottomilta omakotiasukkailta on tullut yhteydenottoja, ja heille on pyritty antamaan ohjeita puhelimitse. Sitkeimmille odottajille on luvassa apua ennen talvea.

Omakotitaloissa televisiotaajuuksien muutostyöt näkyvät siten, että Lahden lähetysasemaa käyttävissä antenniverkoissa näkyy kanavia kahtena.

Kuun loppuun mennessä vanhat taajuudet poistuvat ja maksulliset kanavat pimenevät, jolloin on tehtävä uusi kanavahaku. Ylen kanavien, MTV3:n ja Nelosen pitäisi näkyä, vaikka mitään ei tehtäisi.

– Omakotitalojen asukkaiden kannattaa tehdä kanavapäivitys vasta silloin, kun rinnakkaislähetykset loppuvat eivätkä ole enää häiritsemässä, Honkanen neuvoo.

Myös VTR-huolto oy Kutilainen on saanut paljon yhteydenottoja yksityisiltä ihmisiltä.

– Hommia on, ainakin soittoja tulee. Kanavat pitää hakea uudelleen tehdasasetuksien kautta, ja se tuntuu olevan tämän päivän ihmisille vaikeaa, pohtii toimitusjohtaja Pertti Kutilainen.

Taloyhtiöillä on velvollisuus ilmoittaa asukkaille, milloin viritys tehdään eivätkä kanavat näy. Honkasen mukaan kartoitusta taloyhtiöiden huoltotarpeesta on tehty jo helmikuusta lähtien.

– Kaikki on opittu kantapään kautta. Eihän kukaan taloyhtiössä tiedä, mihin suuntaan heidän antenninsa osoittavat.

– Olemme käyneet kahdesti tänä vuonna kiertämässä taloyhtiöt ja tehneet merkinnät ruutupaperivihkon kanssa, jotta tiedämme, millaista varaosaa ja laitetta huollossa tarvitaan, Honkanen selostaa.

Vanhat digivastaanottimet ovat palvelleet tähän asti hyvin, mutta ohjelmoinnin jälkeen ne eivät aina toimi halutulla tavalla. Siksi Tele-Honkanen on jopa uusinut vahvistimia huoltojen yhteydessä.

Suurin osa Kanta-Hämeen tv-lähetyksistä lähetetään Tammelan päälähetysaseman ja Hämeenlinnan täytelähetinaseman kautta.

Niiden taajuudet on muutettu jo helmikuussa, mutta etenkin Hauhon, Tuuloksen ja Lammin tv-antennit on suunnattu Lahteen, minkä vuoksi muutokset koskettavat monia talouksia vasta nyt. HÄSA