Kanta-Häme

Teleliittymä ja teleosake saatetaan sotkea edelleen

Suomalaiset saattavat edelleen sotkea puhelinliittymät ja teleyhtiöiden osakkeet, vaikka Kilpailuviraston vaatimuksesta teleyhtiöiden oli erotettava omistus ja puhelinliittymä toisistaan viimeistään vuonna 2003.
 
Kanta-Hämeessä joitakin Aina Comin asiakkaita hämmentää yhtiön kuluttajaliiketoiminnan myyminen Soneralle. Liiketoiminta ja puhelinliittymät sekoitetaan.
 
– Ihmiset kysyvät, menevätkö heidän Aina Groupin osakkeensa nyt Soneralle. Eihän yritys voi kenenkään osakkeita myydä, Aina Groupin talousjohtaja Hannamaija Reunanen kertoo.
 
Asiakkaat olivat aluksi omistajia
Alueelliset puhelinyhtiöt perustettiin 1800-luvun lopulla niin, että lankaliittymän hankinta edellytti omistusta. Asiakkaat olivat teleyhtiöiden omistajia jäseninä tai osakkeenomistajina.
 
Teleliiketoiminta on kuitenkin keskittynyt parille valtakunnalliselle yhtiölle. Niistä vain Elisalla, entisellä Helsingin Puhelimella, omistus ja liittymä olivat sidoksissa 1990-luvun alussa. Matkapuhelinliittymiä ei ole koskaan sidottu yhtiön omistukseen. Radiolinja myi liittymäosakkeita, joilla sai lyhyen kännykkänumeron, mutta näihin osakkeisiin ei liittynyt osakepääomaa.
 
Hämeen Puhelin oli yksi teleyhtiöistä, joilla lankaliittymän hankinta edellytti yhtiön osakkeen ostamista. Hämeen Sanomat ja Hämeen tietotekniikkakeskus sulautettiin Hämeen Puhelimeen vuonna 2001. Hämeen Puhelin muutti nimensä HOP-yhtymäksi ja edelleen Aina Groupiksi. Liittymäosakkeet saattoi vuoteen 2003 asti säilyttää L-osakkeina, joilla sai alennuksen lankaliittymän vuosimaksusta.
 
Aina Groupin kaikki osakkeet ovat vuodesta 2003 olleet tavallisia osakkeita, joiden omistaja on oikeutettu osinkoon ja äänivaltaan yhtiökokouksessa.
 
Ainacom myi liiketoimintaa
Aina Group myi tytäryhtiönsä Ainacomin kuluttajaliiketoiminnan tänä keväänä Soneralle. Eräät asiakkaat, joilla on Aina Groupin osakkeita, ovat epäilleet liittymänsä vaihdon vaikuttavan jollakin tavalla heidän osakeomistukseensa. Liittymällä ja omistuksella ei ole kuitenkin mitään tekemistä keskenään.
 
– Kyselyä on minulle tullut yhden tai kahden käden sormin luettava määrä, talousjohtaja Reunanen kertoo.
 
Puhelinliittymä ja -yhtiön omistus ovat juurtuneet ihmisten mielissä yhteen. Nykyisin puhelinliittymä on vain harvoin lankaliittymä. Kolmesta suuresta teleyhtiöstä kahdella liittymä ja omistus eivät ole koskaan liittyneet toisiinsa.
 
Ruotsalaisen Telia Soneran Suomen liiketoiminnan isä on valtiollinen lennätinlaitos. DNA taas on alueellisten puhelinyhtiöiden perustama yhtiö, johon ne siirsivät teleliiketoimintansa.
 
Elisa kehittyi Helsingin Puhelinyhdistyksestä. Sen asiakkaat saivat pörssiyhtiö Elisan osakkeita vuonna 2000.
 
Aina Groupin tytäryhtiö Aina Com myi vain kuluttajaliiketoimintansa Soneralle. Aina Group jatkaa normaaliin tapaan muuta liiketoimintaansa ja Aina Com yritysliiketoimintaa.
 
Hämeen Sanomat on Aina Groupin mediayritys. (HäSa)