fbpx
Kanta-Häme

Telia ostamassa Aina Comin – Aina Groupista tulossa mediayhtiö

Telia on ostamassa tytäryritys Aina Comin osakkeet.
Hämeen Sanomat kertoi tammikuussa 2001 Hämeen Puhelimen ja Hämeen Sanomien yhdistymisestä.

Aina Group luopuu ICT-liiketoiminnasta (tieto- ja viestintätekniikka) ja myy Aina Comin Telialle. Päätös vaatii Aina Groupin yhtiökokouksen hyväksynnän.

– Näimme Telia-kaupan parhaana vaihtoehtona Aina Groupin strategisille linjauksille ja Aina Comin tulevaisuudelle, sanoo Aina Groupin hallituksen puheenjohtaja Panu Ala-Nikkola.

Aina Com on myynyt yritysasiakkaille puhe-, mobiili-, verkko- ja IT-ratkaisuja yhteyksineen. Yhtiön liiketoiminta on ollut useita vuosia tappiollista. Neljän viime vuoden kumulatiivinen liiketappio on noussut yli 10,8 miljoonaan euroon.

 

Sopimuksen mukaan Aina Com siirtyy Telialle 1. joulukuuta alkaen. Aina Comilla on noin 60 työntekijää Hämeenlinnan Parolantiellä ja Helsingissä. Telia sulauttaa yhtiön liiketoiminnan osaksi omaa liiketoimintaansa.

– Telian kanssa yhdessä pystymme tuottamaan asiakkaillemme entistä laajemmat valtakunnalliset ja kansainväliset palvelut, sanoo Aina Comin toimitusjohtaja Tomi Saario.

Aina Group kutsuu ylimääräisen yhtiökokouksen koolle päättämään liiketoimintakaupasta 16. marraskuuta. Yhtiökokoukselle esitetään myös yhtiön toimialan muuttamista mediayhtiöksi. Kauppahintaa aiotaan maksaa osakkeenomistajille ylimääräisenä osinkona, joksi ehdotetaan 54 euroa osakkeelta.

Aina Group -konsernin liikevaihto kuluvan vuoden tammi–kesäkuussa oli 17,3 miljoonaa euroa. ICT-liiketoiminnan osuus siitä oli 7,1 miljoonaa euroa. Konsernin mediayhtiön eli Hämeen Sanomien liikevaihto oli 10,1 miljoonaa euroa. ICT:n liiketappio oli 0,7 miljoonaa euroa, kun taas medialiiketoiminnan liikevoitto oli 0,3 miljoonaa euroa.

 

Aina Group syntyi vuonna 2001, jolloin Hämeen Sanomien, Hämeen Puhelimen ja Hämeen tietotekniikkakeskuksen omistus sulautettiin. Osakevaihdossa muiden yhtiöiden osakkeet muutettiin Hämeen Puhelimen osakkeiksi. Konsernin emoyhtiö nimettiin Aina Groupiksi vuonna 2004. ICT-liiketoiminta siirrettiin Aina Com -yhtiöön.

Aina Groupista tehtiin median, telekommunikaation ja tietotekniikan yhteenliittymä. Aina Comista ei kuitenkaan tullut niin suurta teleyhtiötä, että se olisi saanut matkapuhelinliiketoimintaansa kannattavaksi. Aina Comin henkilöasiakasliiketoiminta ja verkot myytiin Telialle vuonna 2014.

 

Telia jatkaa Aina Comin liiketoimintaa. Työntekijöiden työsuhteet säilyvät kaupassa ennallaan.

– Yhtiön omistaja vaihtuu. Työsuhteille ei kaupassa tapahdu mitään, toimitusjohtaja Saario korostaa.

Telia Finlandin johtajan Tommi Mattilan mukaan on liian varhaista arvioida, mitä Aina Comille tytäryrityksenä tehdään Telian organisaatiossa.

– Kun katsotaan historiaa, olemme ostaneet useita yrityksiä palvelevia yksiköitä. Niiden organisoimisesta löytyy moninaisuutta.

Mattila muistuttaa, että Telia pystyy tarjoamaan Aina Comin asiakkaille paljon Aina Comia laajemmat palvelut.

Telia ja Aina Group ovat sopineet, että ne eivät vielä julkista kauppahintaa. Kauppa ei vaikuta Aina Groupin osakkeenomistajien asemaan eikä se edellytä heiltä mitään toimia. HÄSA

Vanhimmat yhdistettiin

Hämeen Sanomat on perustettu vuonna 1879 ja Hämeen Puhelin vuonna 1883.

Ne olivat Hämeenlinnan vanhimmat toimivat yritykset.

Yhtiöiden omistus yhdistettiin vaihtamalla Hämeen Sanomien osakkeet Hämeen Puhelimen osakkeisiin vuonna 2001.

Konsernin emoyhtiön nimeksi otettiin Aina Group.

Hämeen Sanomat jäi konsernin mediayhtiöksi.

ICT-liiketoiminta keskitettiin Aina Com -nimiseen tytäryhtiöön.

Aina Comiin ostettiin ja sulautettiin useita ICT-yhtiöitä.

Aina Group kasvoi Talouselämä-lehden 500 suurimman yrityksen listalle.

Aina Comin henkilöasiakkaiden liiketoiminta ja verkot myytiin Telialle vuonna 2014.

Aina Com siirtyy esisopimuksen mukaan Telialle 1. marraskuuta.

Kommentti: Hyvä yritys, ja lähes kuivin jaloin

Vuosituhannen vaihteessa elettiin suurta it-huumaa. Tiedettiin, että suuria asioita tapahtuu. Toisaalta kukaan ei voinut tietää, mitä tapahtuu. Kanta-Hämeessä yritettiin säilyttää oma teleyhtiö ja kasvattaa siitä uuden ajan ICT-yhtiö. Velattomat yritykset Hämeen Sanomat ja Hämeen Puhelin yhdistettiin yritykseksi, jolla oli maakunnassa kymmeniätuhansia osakkaita.

Yritys oli hyvä, jos sitä vertaa monien muiden maakunnallisten puhelinyhtiöiden kohtaloon. Varsinkin Elisa nielaisi kokonaisina suuria puhelinyhtiöitä. Itsenäiseksikin jääneistä yhtiöistä hupeni liiketoiminta.

Aina Groupin liikevaihto kasvoi suurimmillaan yli sadan miljoonan euron. Aina Com loisti hetken aikaa jopa valtakunnallisesti hyvän palvelun matkapuhelinoperaattorina. Nokian osavuosikatsauksen julkistuksessa kehuttiin ainutlaatuista operaattoria, joka osti oman virtuaalikeskuksen. Konserniin saatiin houkuteltua merkittäviä ICT-osaajia.

Satatuhatta liittymää ja neljänneksen markkinaosuus Hämeenlinnan seudulla ei kuitenkaan enää 2000-luvun hinnoilla kannatellut suomalaista operaattoria. Aina Groupin osakkaat ja henkilöstö voivat nyt olla tyytyväisiä, että 17 vuoden hankkeesta irtauduttiin lähes kuivin jaloin.

Arno Juutilainen

Menot