Kanta-Häme

Telian verkkovian aiheutti laiterikko – Korona-aikana kasvaneen datan määrän ei uskota vaikuttaneen ongelmaan

Maanlaajuinen vikatilanne oli Telia Suomen teknologiajohtajan mukaan hyvin poikkeuksellinen.
Korjaustoimet ovat Telian mukaan käynnissä, mutta aikaa niiden valmistumiselle ei vielä osata antaa.
Korjaustoimet ovat Telian mukaan käynnissä, mutta aikaa niiden valmistumiselle ei vielä osata antaa.Kuva: Lassi Puhtimäki

Telia Finland kertoo, että sen kiinteän verkon laajakaistapalvelut ovat palautumassa. Mobiiliverkon datapalveluissa osalla käyttäjistä esiintyy Telian mukaan edelleen jonkin verran häiriöitä.

–  Korjaukset ovat käynnissä ja palvelut palautumassa, nyt näyttää huomattavasti paremmalta, Telia Suomen teknologiajohtaja Jari Collin kertoo STT:lle

Collinin mukaan on normaalia, että mobiilidatan toiminta tällaisessa tilanteessa palautuu asteittain.

Valtakunnallinen häiriö Telian verkossa alkoi keskipäivällä. Vikoja esiintyi koko Suomen laajuudella. Datayhteydet eivät toimineet kiinteässä eivätkä mobiiliverkossa.

Collinin mukana ongelma tunnistettiin ulkomaan datayhteyksissä kello 12 jälkeen. Ongelma paikallistettiin yhteen laitereitittimeen konesalissa, eli vian aiheutti laiterikko. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, mikä rikkoon johti.

Joka tapauksessa näyttää siltä, ettei korona-aikaan kasvanut datan määrä olisi vaikuttanut ongelmaan.

Collinin mukaan tämänpäiväisen laajuinen vikatilanne on hyvin poikkeuksellinen.

–  Ei tällaisia ole juuri aikaisemmin tullut.

Yhteistyötä Traficomin kanssa

Koska Telian verkon toimivuus on kriittistä monien yhteiskunnan toimintojen kannalta, operaattori toimii häiriötilanteessa yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön alaisen Traficomin kanssa ja raportoi sille.

–  Tästä on sovittu protokolla. Kun on iso vikatilanne, vian juurisyyt, vaikutukset ja korjaavat toimet käydään myöhemmin läpi.

Nyt odotettavan jälkipyykin laatu on paljolti kiinni siitä, mikä lopulta paljastuu häiriötilanteen alkuperäiseksi syyksi.

Usein häiriötilanteessa liikennekuormaa pyritään ohjaamaan toista reittiä, ja tällaiselle on suunnitelmat valmiina. Collinin mukaan nyt sattuneen vian tapauksessa uudelleenreititystä ei kuitenkaan tehty, sillä korjaustoimet saatiin pikaisesti käyntiin.

–  Helpoin ratkaisu oli korjata vika alta pois.

Collin painottaa, että kriittisen infrastruktuurin asiakkaiden kuten julkishallinnon palvelujen kanssa ongelmatilanne ja sen vaikutukset käydään aina yhdessä läpi. Myös yritysasiakkaiden kanssa jälkipuitavaa on odotettavissa. Collinin mukaan oli kuitenkin onni, että vika sattui viikonloppuna.

Vaikutuksia muun muassa Postiin ja uutisiin

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin mukaan häiriö on vaikuttanut valtionhallinnon verkkoyhteyksien toimivuuteen. Valtori kertoi asiasta Twitterissä iltapäivällä.

Telian ongelmat näkyivät myös MTV:n uutisissa. Uutispäällikkö Jukka Auramies kertoi aiemmin päivällä Twitterissä, että MTV Uutiset ei pystynyt verkkohäiriön vuoksi julkaisemaan uutisia.

Posti puolestaan kertoi tiedotteessaan, että Telian verkkovika vaikutti pakettien luovuttamiseen ja vastaanottamiseen.

Nordea puolestaan kertoi, että pankin puhelinpalvelu oli tietoliikenneongelmien vuoksi poissa käytöstä. Mobiilipankki ja verkkopankki toimivat normaalisti.

Menot