Kanta-Häme

TEM: Hämeen näkymät yhä myönteiset – Kanta-Hämeessä Päijät-Hämettä valoisampaa, ongelmana työvoimapula

Kuva: Seppo Pessinen
Kanta-Hämettä vaivaa työvoimapula. Kuva: Seppo Pessinen

Talous- ja työllisyyskehityksen lähiajan näkymät ovat Hämeessä edelleen myönteiset, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tiistaina julkaisema Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2019 -katsaus.

Sekä elinkeinoelämän että työllisyysnäkymien odotetaan vahvistuvan tai pysyvän ennallaan.

Odotuksissa on seutukuntakohtaisia eroja. Osaavan työvoiman saatavuus on jatkossakin haaste alueiden elinvoimaisuudelle.

Katsaus on ely-keskusten yhdessä keskeisten aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys seutukuntien ja maakuntien nykytilasta ja näkymistä. Katsauksen arviot on tuotettu elo-syyskuun 2019 aikana.

Työttömyys vähenee

Hämeessä arvioidaan, että elinkeinoelämän ja yritystoiminnan osalta tilanne on nyt kaikissa seutukunnissa parempi kuin vuosi sitten.

Kanta-Hämeen seutukunnissa (Hämeenlinna, Riihimäki, Forssa) sekä yritysten noususuunnan että työttömyyden vähenemisen odotetaan jatkuvan sekä puolen vuoden että vuoden aikavälillä.

Lahden seutukunnassa tilanteen ennakoidaan pysyvän tämänhetkisellä tasolla.

Työttömyys vähenee Hämeessä tällä hetkellä maan keskiarvoa nopeammin.

Osaavan työvoiman saatavuusongelmat koskevat laajasti eri toimialoja ja ammatteja. Tältä osin tilanne on jatkanut heikkenemistään kaikissa Hämeen seutukunnissa viimeisimmän vuoden aikana. Seuraavan puolen vuoden ja vuoden päähän yltävissä arvioissa työvoiman saatavuuden ongelmien ennakoidaan yhä pahenevan Kanta-Hämeen seutukunnissa. Lahden seudulla tilanteen arvioidaan pysyvän nykytasolla.

TEM:n julkaisu löytyy täältä.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic