Kanta-Häme

Tempaus muistuttaa turvallisuudesta

Huomioliivein varusteltuja aikuisia toimii koulun alkamisen kunniaksi useilla paikkakunnilla.

Tavoitteena on muistuttaa asiallisesta liikennekäyttäytymisestä ja opastaa lapsia suojateiden ylityksissä.

Turengissa kampanjaidea tuli viime syksynä juuri paikkakunnalle muuttaneelta isältä. Hän oli saattamassa ensimmäisenä koulupäivänä tytärtään kouluun ja näki suojatiellä tilanteen, jossa koululainen loukkasi jalkansa.

– Janakkalan kunnan Viisaan liikkumisen ryhmä piti ideasta ja kyseinen isä sai työpaikkansa, eli Lähi-Tapiolan, mukaan tempaukseen, kertoo Viisaan liikkumisen ryhmän jäsen, luokanopettaja Minna Nordström.

Mukana tempauksessa on myös Liikenneturva. Turengissa suojatiepäivystäjiä on 4–5.

Viime syksyn tapauksen jälkeen suojatiepäivystäjiä oli heti parina päivänä liikkeellä. Nyt toimintaa on laajennettu kahdeksalle eri paikkakunnalle.

Lähi-Tapiola partioi Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Parolassa, Forssassa, Tammelassa, Valkeakoskella, Lempäälässä ja Loimaalla. Toimipisteiden työntekijät suojaavat koululaisia lukukauden ensimmäisinä päivinä.

– Meillä on paljon pienten lasten vanhempia töissä ja monien mielestä idea oli hyvä. Suunnittelu sujui hyvin ja työntekijät ovat lähteneet innoissaan mukaan, kertoo Lähi-Tapiola Loimi-Hämeen myynti- ja viestintäkoordinaattori Ulla Teittinen.

Teittisen mukaan koulujen rehtorit ovat olleet vapaaehtoistyöstä mielissään.

Liikenneturvallisuus ei Nordströmin mukaan ole huolestuttavalla tolalla.

– Haluamme silti tuoda näkyvyyttä sille, etteivät autoilijat aina muista, miten esimerkiksi suojatiellä käyttäydytään. Sääntöjen molemminpuolinen noudattaminen olisi ensiarvoisen tärkeää.

Turengin koulun opettaja Kimmo Jokela kertoo, että Viisaan liikkumisen ryhmä koordinoi liikenneturvallisuutta ja -kasvatusta eri toimialojen välillä.

– Tekninen puoli suunnittelee liikenneympäristöistä turvallisia. Meidän tehtävämme taas on pitää huolta liikennekasvatuksesta koulussa.

Jo ekaluokkalaisten ilmoittautuessa kouluun koteihin toimitetaan lappu, jossa käydään läpi koulumatkan liikenneturvallisuutta.

Pienimpiä lapsia kehotetaan kävelemään kouluun. Toisen luokan keväällä Turengin koulussa järjestetään pyöräkoulu.

Koulussa järjestettävillä pyöräretkillä Jokela edellyttää oppilailtaan huomioliivin käyttämistä.

Nordström kertoo, että perheille markkinoidaan myös niin sanottua kävelevää koulubussia.

– Siinä vanhemmat saattavat vuorotellen samalta suunnalta tulevia lapsia kouluun. Viime vuonna näin tultiin kouluun kahdelta eri suunnalta.

Monissa kaupungeissa koulumatkoja valvovat esimerkiksi vanhempainyhdistykset. HÄSA