Kanta-Häme

Tennarit tallaajan mukaan

Jos katukuvassa kiinnittää vähääkään huomiota vastaantulijan jalkineisiin, havaitsee yhä useammalla olevan jalassaan tennarit – oli sitten kesä tai talvi.

Näin on etenkin nuorison keskuudessa, mutta trendi on levinnyt myös nuorten aikuisten ja keski-ikäisten sekä etenkin naisten piiriin, sanoo hämeenlinnalaisen Kookengän kauppias Taina Heinilä.

– Nuorison juttu tämä on ollut jo kaksi, kolme vuotta, mutta huomaa, että selkeitä rajoja ei enää ole. Tennareita ostavat lähes kaikki.

– Teineille tietyt merkit ovat hirveän tärkeitä, kun haetaan omaa identiteettiä, mutta halutaan näyttää silti samalta kuin muutkin, Heinilä miettii.

Nahkatennarit nostavat suosiotaan

Eriväriset – mutta etenkin valkoiset – Converset ovat olleet jo pitkään ”se juttu”. Ja varsinkin naisten juttu. Kyseisestä merkistä Kookenkä myy noin 70 prosenttia naisille.

– Yksi syy voi olla, että osa nuorista miehistä tilaa kenkiä paljon netistä tai ostaa urheilukaupoista, Heinilä arvelee.

Nyt ei Heinilän mukaan enää myydä pelkästään kangastennareita.

– Nyt ostetaan myös nahkatennareita, lähinnä sellaisia, jotka ovat tennarin näköisiä, jalassa mukavia kävelykenkiä. Buumi alkoi vuosi sitten keväällä.

Näissä suosikkiväri on ollut vaalea beige. Nahkatennareissa suosittu valmistaja on Vagabond.

Tennareissa, kuten muissakin kengissä, tuloaan tekee Heinilän mukaan vahvasti sininen väri. Nouseva tennarimerkki on hänen mukaansa Vans.

Aivan halpoja eivät merkkitennarit ole, sillä normihinta esimerkiksi Conversen kangastennareilla on noin 80 euroa. Halvimmillaan niitä on näkynyt tarjouksessa tänä keväänä noin 60 eurolla.

Trendit tulevat maailmalta

Uutta on se, että enää tennareita ei pidetä vain farkkujen kanssa.

– Niitä yhdistetään asuun kuin asuun. Naistenlehtien muotikuvissa esimerkiksi Vagabond on yhdistänyt tennarit jakkupuvun kanssa, Taina Heinilä kertoo.

Tennarit ovat nousseet sitten fiftariaikojen muotiin tietyin väliajoin.

– Tredit lähtevät maailmalta. Sitten on tiettyjä trendejä, jotka eivät koskaan tule Suomeen.

– Esimerkiksi retrolenkkaribuumia ei ole vielä ainakaan Hämeessä, vaikka näin New Balancen retrolenkkareita jo puolitoista vuotta sitten Kööpenhaminann kaduilla.

Heinilä ennustaa kaiken kaikkiaan lenkkaribuumia Suomeen.

– Kyse on tällaisista erittäin kevyistä, valkopohjaisista ja hengittävistä vapaa-ajan lenkkareista, joissa esimerkiksi Nikella on vahva osuus. Urheilukaupoissa buumi on varmaan jo näkyvissä. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic