Kanta-Häme

Teollisuuden hyvät näkymät romahtivat syksyllä pakkaselle

Suhdannebarometrissa odotukset putosivat hyvistä luvuista pakkaselle lokakuussa.
Teollisuuden tuotanto pyörii, mutta yritykset näkevät yhä enemmän riskejä. Kuva on Agan Riihimäen tehtaalta.

Elinkeinoelämän suhdannenäkymät ovat heikentyneet rajusti. Teollisuuden suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku romahti pakkaselle lokakuussa.

Teollisuuden näkyvät olivat hyvät vielä heinäkuussa, jolloin näkymien saldoluku oli +13. Nyt Elinkeinoelämän keskusliitto EK mittasi saldoluvuksi -4.

Rakentamisessa nähtiin jo viime kesänä, että suhdanteet ovat heikentymässä. Tilanne on kuitenkin nyt heikentymässä vauhdilla, sillä alan yritysten saldoluku on -33. Palvelualoilla, joissa suhdannetiedustelu antaa useimmiten myönteisiä lukuja, saldoluku on +3. Se on heikentynyt vain hieman heinäkuusta.

Näkymien romahtaminen ei tarkoita, että suhdannetilanne olisi huono.

 

– Suhdannekuva on jatkunut suotuisana loppukesällä ja alkusyksystä. Tuotanto ja myynti ovat kasvaneet hyvin, sanoo EK:n johtava pääekonomisti Penna Urrila.

Yritykset ilmoittavat, että niiden suurimpana kasvun esteenä on puute ammattityövoimasta. Urrilan mukaan tilanne on vaikeutunut lisää koko kuluvan vuoden.

Urrila odottaa, että hyvä suhdannetilanne jatkuu talvikaudella ja tuotanto kasvaa edelleen. Erityisesti teollisuudessa tilanne arvioidaan valoisaksi ja selvästi keskimääräistä vahvemmaksi. Odotukset ovat kuitenkin selvästi aiempaa varovaisemmat.

– Maailmantaloudet riskit ovat kasvaneet, erityisesti finanssimarkkinoilla. Viime viikot ja kuukaudet ovat olleet huomattavan epävakaita.

Urrilan mukaan mitään nopeaa kasvun pysähtymistä ei ole odotettavissa. Yritysten henkilöstö ja tuotanto kasvavat edelleen, mutta kasvuvauhti jossakin määrin hidastuu.

– Maailmantalouden kasvuennusteet ovat vielä kohtalaiset, mutta riskit ovat kasvussa ja finanssimarkkinoiden levottomuus huomattavaa.

 

Häme poikkeaa muusta maasta näkymiltään, sillä näkymien saldoluku on heinäkuun tapaan nollassa. Suhdanteiden ei siis koeta heikentyneen viime heinäkuusta, mutta näkymät eivät enää viime kesänäkään olleet valoisat.

Suhdannetilanne on kuitenkin hyvä Hämeessä. Valtaosalla yrityksiä tuotanto on kasvanut kolmen viime kuukauden aikana ja kasvun odotetaan jatkuvan ainakin seuraavan kolmen kuukauden ajan.

Kansainvälisen kaupan epävarmuudet vaikuttavat myös Hämeessä.

– Yhdysvaltain terästullit heikentävät vientimahdollisuuksiamme. Osa asiakkaista ajattelee tullien olevan tilapäisiä ja lykkäävät hankintojaan, sanoo Stalatuben toimitusjohtaja Jukka Nummi Hämeen kauppakamarin tiedotteessa.

EK:n suhdannetiedusteluissa Hämeellä tarkoitetaan Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntia. Häme on pieni alue, jotta sen päätoimialojen näkymiä voisi tarkastella luotettavasti barometrin vastauksilla. HÄSA

Kommentti: Työkalut ovat tylsinä

Pörssikurssit poukkoilevat. Indeksien ja barometrien lukevat ovat selvässä laskussa. Suhdannehuippu on ohitettu ja markkinat odottavat hermostuneina tulevia aikoja.

Suomessa työttömyys on laskenut ja valtion velkaantuminen on hidastunut. Kun parhaat kasvun vuodet ovat takana, on aihetta kysyä, missä ovat muut saavutukset. Ne ovat aika vaatimattomia.

Miten käy työllisyyden ja julkisen talouden huonoina aikoina, jos kehitys on näin heikkoa hyvinä päivinä? Kotitalouksien velkaantumista ja maksuhäiriöiden kasvuakaan ei ole pysäytetty. Miten käy ihmisten, kun korot kohoavat?

Euroopan keskuspankin EKP:n olisi jo aikoja sitten pitänyt hioa työkalujaan suhdannelaskuun. Kun korot ovat olleet kymmenen vuotta nollassa, korkoelvytys on etukäteen tylsistetty. EKP joutuu vähentämään velkakirjaostojaan.

Julkisen vallan suhdannepolitiikka on jälleen kerran ollut nurinkurista, eikä juuri kukaan ole purnannut. Sen sijaan kohta ovat äänessä ne, jotka vaativat lisää velkaelvytystä.