Kanta-Häme

Teollisuuden kasvu vetää insinööritoimistoja – Rejlers palkkaa taas sata uutta työntekijää

Teollisuuden kääntyminen kasvuun sysäsi myös Rejlersin nopeaan kasvuun Suomessa.
Hämeenlinnan myyntijohtaja Niko Oja ja Suomen toimitusjohtaja Seppo Sorri Kantolassa, josta toimisto muuttaa kesällä keskustaan. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan myyntijohtaja Niko Oja ja Suomen toimitusjohtaja Seppo Sorri Kantolassa, josta toimisto muuttaa kesällä keskustaan. Kuva: Riku Hasari

Insinööritoimisto Rejlers palkkaa tänä vuonna jälleen sata uutta työntekijää. Se palkkasi saman verran väkeä myös viime vuonna.

Rejlersin Suomen tytäryhtiön Rejlers Finlandin toimitusjohtaja Seppo Sorri vierittää suurimman ansion viime vuosien nopeasta kasvusta teollisuudelle. Kesti vuosia saada toiminta entiselle tasolle vuoden 2008 pudotuksen jälkeen.

– Infra ja energia-ala ovat kasvaneet kaiken aikaa. Teollisuus pääsi kasvuun vasta kaksi kolme vuotta sitten.

Rejlers tekee paljon suunnittelutyötä teollisuudelle. Yhtiö tarvitsee lisää erityisesti prosessiteollisuuden osaajia. Toimitusjohtaja Sorri sanoo, että kilpailua työntekijöistä on, mutta se ei ole mitenkään ”hätkähdyttävää”.

– Uusien työntekijöiden saamista ei voi sanoa helpoksi. Joudumme tekemään töitä ja hakemaan väkeä koko ajan. Uusien työntekijöiden saaminen edellyttää aktiivisuutta.

Suuret investoinnit, kuten Äänekosken tehdas, ovat näkyneet insinööritoimistoissa. Sorri kertoo, että myös Kemin tehtaan investointi vaikuttaisi koko alaan Suomessa.

– Talouden taantuma on ainoa asia, joka voi katkaista insinööritoimistojen kasvun.

Insinööritoimistot ovat globaali ilmiö, joka käynnistyi Suomessa 1950-luvulla. Ala on meillä niin nuori, että eläköityminen siltä käynnistyi vasta vuonna 2010. Eläkeläiset myös helpottavat hieman työvoimapulaa.

– Monet tekevät eläkkeeltä töitä meille, Sorri kertoo.

Suomen insinööritoimistot työllistävät nykyisin noin 60 000 työntekijää. Runsaat 20 000 heistä tekee töitä teollisuudelle.

– Rejlersin liikevaihto Suomessa oli kymmenen miljoonan euron tasolla vuosina 2005–06. Tänä vuonna liikevaihtomme kasvaa yli 60 miljoonan euron.

Rejlers on ruotsalainen pörssiyhtiö, joka on laajentanut toimintansa Norjaan ja Suomeen. Rejlers Finland -konsernin viime vuoden liikevoitto oli 3,7 miljoonaa euroa. Sorrin mukaan yhtiö ei ole kertaakaan tehnyt tappiollista tulosta Suomessa.

– Liikevaihto kasvoi viime vuonna 24 prosenttia. Tällainen kasvu ei tee tiukkaa.

Insinööritoimistoja tarvitaan, koska niiltä palveluja ostavat yritykset eivät halua tai voi pitää itsellään kaikkea teknistä asiantuntemusta. Omia suunnitteluyksiköitä on pienennetty, ulkoistettu tai kokonaan lopetettu.

Insinööritoimistoilta ostetaan jopa suuria tehtaita avaimet käteen -periaatteella. Rejlers on myös myynyt avaimet käteen -palveluja.

– Meidän lajimme eivät ole kuitenkaan kymmenien tai satojen miljoonien eurojen tehdastoimitukset. ”Rauta” ei ole meidän alaamme vaan osaaminen ja palvelut, Sorri sanoo.

Kansainvälistyminen on yksi ilmiö, joka on lisännyt insinööritoimistojen palvelujen käyttöä. Insinööritoimistot ovat kansainvälistyneet asiakkaiden mukana.

– Rejlersille on luonnollista, että Pohjoismaiden jälkeen kasvamme myös muualle.

Suomalainen insinöörityö on kansainvälisesti kilpailukykyistä. Ruotsissa ja varsinkin Norjassa työn teettäminen on tuntihinnaltaan kalliimpaa.

– Ruotsiin verrattuna työaika on vastaavasti Suomessa lyhyempi, Sorri muistuttaa. HÄSA

Päivän lehti

15.7.2020