Kanta-Häme Hämeenlinna

Teollisuuden lakko pysäyttää suuren osan vientiteollisuudesta – SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalta tuhat ihmistä työnseisauksessa

Kolme ammattiliittoa järjestää laajan kolmen päivän työtaistelun.
Työnseisaus pysäyttää muun muassa SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan. Kuva on teräksen kylmävalssauksen alkupään valvomosta. Kuva: Esko Tuovinen
Työnseisaus pysäyttää muun muassa SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan. Kuva on teräksen kylmävalssauksen alkupään valvomosta. Kuva: Esko Tuovinen

Lakot pysäyttävät suuren osan Suomen vientiteollisuudesta 9. joulukuuta. Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro ja Ylemmät toimihenkilöt YTN aloittavat yhtä aikaa työtaistelun.

Liittojen neuvottelut ovat kariutuneet useilla sopimusaloilla. Näistä suurin on Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työehtosopimus, joka umpeutui lokakuussa.

Yövuoro tehdään loppuun

Työnseisaus alkaa 9.12. kello 00 ja kestää kolme päivää. Teollisuusliitosta lakkoon osallistuu 35 000 työntekijää 180 yrityksessä.

– SSAB:n työpaikoilla Hämeenlinnassa työnseisaukseen osallistuu käytännössä noin tuhat työntekijää, koska täällä siinä ovat mukana kaikki kolme järjestöä, sanoo SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan teollisuusliittolaisten työntekijöiden pääluottamusmies Karo Suoknuuti.

SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalla työntekijät aloittavat työnseisauksen vasta, kun yövuoro loppuu aamulla kello 6. Lakko vastaavasti jatkuu 12. päivän aamuun.

– Uskon, että joulukuun aikana käynnistyy uusia työtaistelutoimia, jos neuvottelut eivät etene, Suoknuuti sanoo.

Neuvottelut solmussa

Laki työriitojen sovittelusta määrää, että työtaistelusta on ilmoitettava valtakunnansovittelijalle kaksi viikkoa ennen sen alkamista.

Terästehtaalle jää töihin kunnossapidon työntekijöitä, jotka tekevät välttämättömiä huoltoja ja varmistavat, etteivät koneet vaurioidu.

– Tehtaan pysyminen kunnossa turvataan, mutta tuotantoa ei ole lainkaan.

Teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvottelut ammattiliittojen kanssa ovat poikkeuksellisen tiukasti solmussa. Käytännössä esimerkiksi palkkaneuvotteluja ei ole käyty, koska osapuolten näkemykset muista työehdoista ja palkankorotusten laskemisesta ovat niin pahasti ristissä.

– On todella valitettavaa, että joudumme turvautumaan näin koviin otteisiin, mutta muukaan ei nyt näytä auttavan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo järjestön tiedotteessa.

”Hyvä kehitys romukoppaan”

Syvien kiistojen taustalla on ainakin osin suhtautuminen kilpailukykysopimukseen ja sen työajan pidennykseen. Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle muistuttaa, että talous on noussut lähes kymmenen vuotta jatkuneesta aallon pohjasta.

– Teollisuusliitto on valmis heittämään hyvän kehityksen kertaheitolla romukoppaan. Ylisuuret palkankorotukset olisivat todellinen uhka työllisyydelle, Helle sanoo järjestön tiedotteessa.

Ammattiliittojen mukaan Teknologiateollisuus on vaatinut neuvotteluissa useita heikennyksiä työehtoihin. Teollisuusliiton mukaan niiden kustannusvaikutus olisi jopa 20 prosenttia.

Teollisuusliiton Aalto syyttää työnantajaa siitä, että se hakee nyt konfliktia tosissaan ja laajalla rintamalla. Työmarkkinajohtaja Helle taas syyttää ammattiliittoja työnantajien esitysten tahallisesta vääristelystä.

– Kun neuvottelupöydässä on keskusteltu esimerkiksi työaikaan liittyvistä vaihtoehtoisista ratkaisumalleista, ne on listattu yhteen ja väitetty työnantajan tavoittelevan kaikkia yhtä aikaa.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus eivät ole neuvotteluissaan käsitelleet palkankorotuksia, sillä korotusten laskentapohjat poikkeavat toisistaan. Teollisuusliiton mukaan työajan pidennys sovittiin tilapäiseksi. Teknologiateollisuus laskee työajan lyhentymisen kustannusvaikutuksen palkankorotukseksi, jos työajan pidennys poistetaan.

”Patruunan kello kilkuttaa”

Kanta-Hämeessä Teollisuusliiton lakon piiriin kuuluvat SSAB:n lisäksi muun muassa Konecranesin Hämeenlinnan tehdas, Metsä Fibren Rengon saha ja Versowoodin Riihimäen saha. Pron lakkovaroituksen piiriin kuuluvat pitkälle samat yritykset, joissa Teollisuusliitto aloittaa työtaistelun.

Pro ja YTN ovat näiden lisäksi lakossa eräissä insinööritoimistoissa, joiden palveluksessa on käytännössä vain toimihenkilöitä. Hämeenlinnassa tällaisia suunnitteluyrityksiä ovat muun muassa Sweco, Etteplan ja Rejlers.

Lakon piiriin kuuluvat suuret teknologia- ja kemianteollisuuden sekä mekaanisen puunjalostuksen yritykset. Ne kattavat valtaosan Suomen euromääräisestä viennistä.

– Olemme kuitenkin valmistautuneet painostustoimiimme sen verran perusteellisesti, että eiköhän patruunoillakin ala kello kilkuttaa hieman toisessa sävyssä, Aalto sanoo. HÄSA

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic