Kanta-Häme

Teollisuuden tuotanto yskii, koska sillä ei ole enää koneita eikä työvoimaa

Teollisuuden tuotanto jopa pieneni hieman huhtikuussa.
Teollisuusliiton erikoistutkijan mukaan pulaa on nyt sekä kapasiteetista että työntekijöistä.

Teollisuuden tuotannon kasvu yskii ennen kuin se on palautunut edes kymmenen vuoden takaiselle tasolle. Tilastokeskuksen mukaan tuotanto laski huhtikuussa maaliskuusta.

Teollisuusliiton erikoistutkija Timo Eklund sanoo, että teollisuudessa on nyt pulaa sekä tekijöistä että tuotannon kapasiteetista.

– Teollisuudella on kilpailukykyä. Huoli on nyt sitä, onko tekijöitä ja onko kapasiteettia, millä tuotetaan.

 

Suomen teollisuuden tuotanto putosi noin kolmanneksen huippulukemista vuosina 2008–09. Tuotannon yhtenäinen kasvu käynnistyi vasta vuosien 2015–16 vaihteessa.

Eklundin mukaan teollisuus on kehittynyt ja siitä on tullut kilpailukyistä. Kasvu on ollut viime aikoina hyvää.

– Periaatteessa asiat ovat kunnossa. Investoinnit sekä tuotantoon että tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan ovat kuitenkin olleet vähäisiä.

Eklundin mielestä pula työvoimasta on nyt kapasiteettipulaakin suurempi ongelma.

– Ennen romahdusta oli asenne, että tarvitaanko edes teollisuutta. Kun huonot ajat koittivat, vähennettiin väkeä.

– Teollisuudessa nimenomaan työntekijän uravalinta näyttäytyy epätoivottavalta ja epävarmalta.

Suomessa erityisesti kolme teollisuuden työpaikkaa on kasvattanut liiketoimintaansa ja lisännyt työntekijöidensä määrää. Nämä ovat Turun telakka, Äänekosken sellutehdas ja Uudenkaupungin autotehdas.

Erikoistutkija Eklundin mukaan tuotannon kasvussa ei ole kuitenkaan ollut kyse vain näiden yksiköiden ja niiden alihankkijoiden kasvusta.

– Kasvu on ollut yllättävän laaja-alaista. Olemme tilanteessa, että sellaisissa maakunnissa kuin Kainuu ja Pohjois-Karjala ei ole työntekijöitä.

– Nyt nähdään, että kapasiteetti on käytössä.

 

Teollisuuden tuotanto on kasvanut reippaasti vielä vuositasolla. Huhtikuussa työpäiväkorjattu tuotanto oli 3,9 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten.

Nopeimmin on kasvanut metalliteollisuus, jonka vuosikasvu oli huhtikuussa 7,1 prosenttia. Metalliteollisuudessa taas huikeassa kasvussa ovat olleet koneteollisuus ja kulkuneuvojen valmistus.

Kasvun hyytymistä keväällä kuvaa, että kuukausitasolla kaikkien teollisuuden toimialojen tuotanto supistui lukuun ottamatta kaivostoimintaa ja louhintaa.

Suomen tavaraviennin luvut ovat yhdenmukaiset teollisuuden tuotantolukujen kanssa. Vienti on jonkin aikaa kasvanut, mutta kauppatase on edelleen alijäämäinen.

Maaliskuussa viennin volyymi laski. Huhtikuussa yksi laivatoimitus hyppäytti viennin korkeisiin lukemiin ja kauppataseen kuukausitasolla plussalle. HÄSA

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic