Kanta-Häme

Teos per vuosi – ja pahkakuppi

Tarina alkaa Tervakosken Seuratalosta. Elettiin 1960-luvun puoliväliä, kun kansalaisopiston piiri Taiderengas järjesti paperitehtaan pytingissä Hyvinkään taitelijaseuran ja Suomen taidegraafikoiden yhteisnäyttelyn. Sen päätyttyä kansalaisopiston rehtori Reino Salmela sai yhden näyttelytöistä lahjaksi.

Idea oli siinä. Salmela alkoi kerätä kokoelmaa, jonka tämänhetkinen laajuus on yli 400 taideteosta. Pääosin grafiikkaa, mutta myös akryyli- ja öljyvärimaalauksia, pienveistoksia ja lasiesineistöä. Osan taidehankinnoista rahoittivat paikalliset yhteisöt ja yksityishenkilöt, osa töistä tuli lahjoituksina suoraan taiteilijoilta.

Myös kuoronjohtajana tunnettu Salmela kuoli vuonna 2000 ja Seuratalo on ollut jo vuosikymmeniä Janakkalan kunnan omistuksessa, mutta Taiderengas on sitkeästi hengissä. Kokoelmaa ei kasvata enää aktiivisesti, mutta lahjoituksia otetaan edelleen vastaan. Yhdistyksessä on seitsemisenkymmentä kannattajajäsentä.

Pirkko Tiukka on toiminut kannatusyhdistyksen puheenjohtaja lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1993.

– Ei tästä pääse eroon, nauraa Tiukka.

– Osaan katsella kauneutta oikein hyvin ja näyttelyn ripustaminen on mukavaa, hän jatkaa asetta vakavammalla äänellä.

Runsaasti ja isolla sydämellä

Nykyhetken kannalta toinen oleellinen idea syntyi, kun graafinen suunnittelija Helena Hajanti päätti digikuvata Taiderenkaan kokoelman kokonaisuudessaan. Hänelle monet työt olivat tuttuja jo nuoruudesta, jolloin vähikkäläläistyttö kävi koulua Tervakoskella.

– Näin Seuratalolla muun muassa Juhani Linnovaaraa ja Pentti Kaskipuroa. Kokoelman työt eivät välttämättä ole tekijöidensä parhaita, mutta ne ovat olleet minulle tärkeitä taidekasvatuksen kannalta, kertoo Hajanti.

Hän valitsi kokoelmasta työt Turengin kirjastossa juuri avattuun näyttelyyn, jolla juhlistetaan yhdistyksen 50-vuotissyntymäpäivää. Juhlija on anteliaalla tuulella. Töitä on ripustettu kahteen riviin. Tarkoituksena oli, että näytteille olisi asetettu teos per yhdistyksen toimintavuosi.

– Mutta sitten mukaan tuli vielä se pahkakuppi! Taiderenkaan kokoelmaan on otettu teoksia laajalla sydämellä, myhäilee Hajanti.

Yhdistyksen kokoelmaan kuuluvia töitä on edelleen esillä Seuratalolla sekä muutamissa Janakkalan kunnan julkisissa tiloissa. Sekä Tiukka että Hajanti ovat samaa mieltä, etteivät teokset saisi pölyttyä varastossa, missä niitä on tällä hetkellä parisensataa.

– Niitä voisi lainata enemmän yleishyödyllisiin tiloihin ja vanhusten iloksi. Kokoelma voisi toimia myös Janakkalan oman taidemuseon perustana, innostuu Hajanti. (HäSa)

Tervakosken Taiderengas 50 vuotta – taidekokoelman helmiä Galleria Idassa Turengin kirjaston aukioloaikoina 21. 2. asti.