Kanta-Häme

Teräksen tutkimukseen ja opetukseen lisää rahaa

Hämeenlinnan seudulla sijoitetaan lisää varoja teräsrakentamisen tutkimukseen ja opetukseen. Raatihuoneella allekirjoitettiin neljän vuoden ja yli 6 miljoonan euron sopimus huippuosaamiskeskuksesta.

Rautaruukki, Hämeenlinnan seudun oppilaitokset, Tampereen teknillinen yliopisto, Hämeenlinnan kaupunki ja elinkeinoyhtiö lupaavat, että yhteistyö kasvaa seuraavien neljän vuoden aikana huomattavasti nykyistä yhteistyösopimusta tiiviimmäksi.

– Erikoistuotteet takaavat Suomen pärjäämisen kansainvälisessä kilpailukyvyssä. Uskon, että tämä ymmärretään niin Tampereen teknisessä yliopistossa kuin Ruukissa, metallirakentamisen professori Markku Heinisuo sanoo.

Ruukin strategiajohtaja Toni Hemminki ilmoittaa, että yhtiön on tarkoitus lisätä teräsrakentamisen tutkimusta ja kehitystä. Yhtiö haluaa varmistaa osaamisen kaikilla koulutusasteilla.

Uudet tuotteet,… uutta osaamista

Teräsyhtiön rakentamisen liiketoiminnalla on tutkimusyksikkö Hämeenlinnan Painokankaalla. Hämeen ammattikorkeakoululla on ohutlevykeskus, joka toimii yhteistyössä Ruukin kanssa. Ruukin painopiste ohutlevyjen tuotekehityksessä on energiatehokkuus. Yhtiö kehittää sekä energiaa säästäviä että energiaa tuottavia rakenteita.

– Kun uudenlaisia tuotteita tulee käyttöön, tarvitaan myös uudenlaista osaamista, Hemminki sanoo.

Ruukin uusien energiapaneelien asentaja tarvitsee pätevyyden sekä asentaa paneeli että kytkeä se verkkoon. Suomessa ei ole koulutettu työntekijöitä, joilla olisi tähän pätevyys.

– Näiden tuotteiden tulo markkinoille vaati siis myös ammatillisen koulutuksen kehittämistä, Hemminki kertoo.

Ruukki sijoittaa 2,5 miljoonaa euroa huippuosaamiskeskukseen. Koko konsernin tutkimus- ja tuotekehitysmenot olivat viime vuonna 26 miljoonaa euroa.

Hämeen ammattikorkeakoulun koulutus- ja tutkimuskeskuksen johtajan Lassi Martikaisen mukaan Hamkin tavoitteena on todellinen oppimisympäristö. Siksi oppilaitos haluaa kehittää yritysten ja oppilaitoksen yhteistyötä.

– Vuorovaikutusta on lisättävä. Oppilaille on annettava todellinen työelämälähtöinen koulutus.

Tavoitteena… yritystoiminta

Hämeenlinnan kaupungille on elintärkeää, että teräsliiketoiminta alueella kehittyy. Metalliteollisuus on ylivoimaisesti kaupungin ja koko maakunnan suurin teollisuudenala.

– Alueen teknologiateollisuus liittyy vahvasti teräkseen. Tarkoitus on muuttaa toiminta uudeksi yritystoiminnaksi, Kehittämiskeskus Hämeen toimitusjohtaja Mervi Käki sanoo.

Professori Heinisuo uskoo, että metallirakentamisen huippuosaajista on tulevaisuudessa kova pula. Hän esitteli Tukholman teräksistä Friends Arena -urheilukeskusta esimerkkinä osaamisesta ja taloudellisesta rakentamisesta. Suomalaiset insinööritoimistot olivat suunnittelemassa rakennusta. Erikoislujilla teräksillä säästettiin 800 tonnia terästä, noin 2 miljoonaa euroa ja 17 prosenttia kuluista.

– Tällainen ei onnistu ilman osaajia. (HäSa)