Kanta-Häme

Terassipäätös hiertää UP-yökerhoa

Kävelykatu Reskan jatkeella sijaitseva yökerho UP on tuohtunut Etelä-Suomen aluehallintoviraston avin lupapäätöksestä, joka koskee alkoholin anniskelua ravintolan terassilla.

UP haki viime vuoden lopussa itselleen uutta, toistaiseksi voimassa olevaa anniskelulupaa, jossa terassilla saisi kesällä anniskella aamuyöllä kello 2.30 asti.

Etelä-Suomen avi kuitenkin myönsi luvan niin, että anniskelun on loputtava kello 23.00.

Yrittäjä Markus Uusitalon mielestä viranomaisten päätös antaa muille ravintoloille kilpailuedun.

– Meillä pitäisi olla lain mukaan oikeus olettaa saavamme lupaviranomaiselta samaa kohtelua kuin kaikki muutkin. Viranomaispäätös ei saa antaa aiheetonta kilpailuetua naapuriyrittäjälle, vaan kilpailuedun pitäisi perustua ainoastaan yrittäjän omaan toimintaan. Uusitalo sanoo.

Meluvalituksia paljon

Raatihuoneenkadun kävelykatuosuudella eli Reskalla on kesäaikaan yhteensä neljä terassia.

Näistä kaksi, Hotelli Emilia ja Villisika-ravintola, sijaitsee torin päässä. Uudella osuudella sijaitsevat puolestaan UP sekä Bar Hemingway’sin terassit.

Terassit saa pystyttää aikaisintaan huhtikuun alussa, mutta käytännössä terassit aukeavat sitten, kun säät suosivat.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintopäällikön Riku-Matti Lehikoisen mukaan Villisian terassilla saa anniskella puoli neljään, Emilialla puoli kolmeen ja Hemingway’sin terassilla puoli kahteen.

Reskan nuorin tulokas, vajaan vuoden auki ollut UP sai anniskella terassilla viime kesänä puoleen yöhön saakka. Lehikoisen mukaan anniskelulupa rajoitettiin entistä aikaisemmaksi siksi, että uudesta yökerhosta tuli kesällä paljon meluvalituksia.

Pitkään toimineista, torin päässä sijaitsevista terasseista ei valituksia ole aluehallintovirastoon tullut. Hemingway’s-baarista palautetta on saatu kerran.

– Sanoisin, että (UP-ravintolasta) valituksia on tullut meille pelkästään kymmenkunta, ja poliisille tulleet ovat vielä oma lukunsa. Noin 4–5 eri ihmistä on ollut meihin yhteydessä, Lehikoinen kertoo.

Hänen mukaansa valitukset ovat tulleet pääsääntöisesti lähiasukkailta. Lupapäätöstä varten oli kerätty lausunnot poliisin lisäksi läheisiltä kiinteistöosakeyhtiöiltä ja A-klinikkasäätiön ehkäisevän päihdetyön yksiköltä.

”Puun ja kuoren välissä”

Yhdenvertaisuusperiaatetta enemmän päätöksessä painoivat valitukset. Vanhojen terassien ympäristössä on asukkaita vähän, minkä takia anniskelu saa jatkua entiseen malliin.

Aluehallintoviraston tehtävä on Lehikoisen mukaan ensisijaisesti pohtia, aiheutuuko anniskelusta häiriötä.

– Tämä ei ole yhdenvertaisuuskysymys, koska terassien olosuhteet ovat erilaiset. Vastaavasti toiminta terasseilla voi olla erilaista, Lehikoinen sanoo.

UP:n toisen yrittäjän Markus Uusitalon mukaan yökerho noudattaa kaikkia melurajoituksia säädösten mukaisesti.

– Tämä päätös maksoi heti kaksi työpaikkaa. Jos kaupungin keskustassa ei saa terassia olla, niin missä, Hirsimäessäkö? Uusitalo toteaa.

Yökerho kertoo valittavansa asiasta hallinto-oikeuteen, mutta valitusaika on Uusitalon mukaan sen verran pitkä, että tulevaksi kesäksi ei korjattu päätös ehdi.

Aluehallintoviraston Lehikoisen mielestä on hyvä, että ravintoloitsija valittaa, jos kokee siihen tarvetta. Lupia voidaan jatkossa myös tarkastaa uudelleen.

– Se on heidän oikeusturvamenetelmänsä. Aluehallintovirasto on puun ja kuoren välissä. Ympäristön asukkaat valittavat, että jatkoaikoja ei pitäisi myöntää. Vastaavasti ollaan kaupungin keskustassa, ja elinkeinotoimintaa pitää voida harjoittaa. Tämä oli ikään kuin Salomonin tuomio, Lehikoinen kiteyttää. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic