Kanta-Häme

Terästehdas hiljeni aamulla keskiviikkona

SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan työntekijöiden pysäköintipaikalla olivat lakkovahteita Joona Vuorinen ja varaluottamusmies Kari Laakso.

Hämeenlinna

Irtisanomissuojan heikennyksiä vastustava lakko lopetti tuotannon SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan keskiviikkona.

Teollisuusliiton lakko hiljensi Kanta-Hämeessä myös Lammin Ikkunan, Versowoodin Riihimäen sahan ja Metsä Fibren Rengon sahan.

Elintarvikealan lakon piirissä oli HK Scanin Forssan yksikkö. Sähköliiton lakko koski noin 150 isoa teollisuuden työpaikkaa.

Ammattiliitto Pron teollisuustoimihenkilöt olivat niin ikään lakossa useissa työpaikoilla keskiviikkona. Hämeenlinnassa Pron lakon piirissä olivat SSAB:n tehdas ja Lindström.

– Mielialat ovat olleet hyvin yhteneväiset. Pääosin ymmärretään, mistä on kysymys, sanoo SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan teollisuusliittolaisten työntekijöiden pääluottamusmies Karo Suoknuuti.

Suoknuutin mukaan työntekijät ymmärtävät, ettei irtisanomisesta voi olla erilaisia sääntöjä firman koon mukaan.

SSAB Europen johtaja Olavi Huhtala puolestaan sanoo, että lakko harmittaa vietävästi. Hänen mukaansa yhtiö joutuu kiistassa sijaiskärsijäksi.

– En usko, että menetys on kuitenkaan paljon suurempi kuin yhden päivän tuotanto. Ylimääräistä työtä tämä kyllä aiheuttaa.

SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan tuotanto ajettiin alas keskiviikkona kello 6, jolloin yövuoro päättyi. Tuotanto käynnistetään jälleen torstaina kello 6.

SAK:n liitot tekevät yhdessä ensi perjantaina uusia päätöksiä keinoista, joilla irtisanomissuojan heikennystä vastustetaan.

Viestintäala ei ole ollut mielenilmauslakkojen ja muiden työtaistelutoimien piirissä. Viestinnän työehtosopimuksissa on pääsääntöisesti sovittu niin sanotusta absoluuttisesta työrauhasta, jolla kielletään myös mielenilmauslakot. HÄSA