fbpx
Kanta-Häme

Teräsyhtiö Ovako haluaa kasvaa vain kannattavasti

– Haluamme sekä kasvaa että olla kannattavia. Emme halua kasvua kannattavuuden kustannuksella, Ovakon ruotsalainen konsernijohtaja Tom Erixon sanoo.

Euroopan talouskriisi vaikuttaa paljon myös teräsyhtiö Ovakoon. Yhtiö tuottaa terästä nimenomaan konepajateollisuudelle Pohjois-Eurooppaan ja Saksaan. Autoteollisuus on sille tärkeä tuotteiden loppukäyttäjä.

– Olemme tänä vuonna budjetin tasolla. Toivomme, että vuonna 2013 tulee jo kasvua.

Suurella suomalaisella teräsvalmistajalla Rautaruukilla on ohjelma, jonka tavoitteena on toimia kannattavasti käyttämällä vain 80 prosenttia kapasiteetista. Ovakon toimitusjohtaja Erixon sanoo, että heillä luku on 70 prosenttia.

– Yhtiö on jo matalasuhdanteessa. Kaikkea kapasiteettia ei pidäkään pyrkiä ottamaan käyttöön. Kun kapasiteettia on paljon käytössä, ei ole joustavuutta.

Ovakon Suomen yksiköiden toimitusjohtaja Heikki Nyholm kertoo, että Ovakon Imatran tehtaalla toimitaan juuri näin. Tuotteita pyritään tekemään asiakkaiden tarpeeseen eikä kurkoteta täyteen tuotantoon.

– Jos 100 prosenttia kapasiteetista on käytössä, valmistetaan tuotteita heikolla kannattavuudella.

Teräksen hitaat…järjestelyt tehty

Ovako on pohjoismainen yhtiö, jonka tuotanto on monta kertaa vaihtanut omistajaa viime vuosikymmenten ja jopa viime vuosien aikana. Ovakoon on koottu useista pohjoismaisista metalliyhtiöistä terästuotantoa. Pääomasijoitusyhtiö Triton osti Ovakon kaksi vuotta sitten saksalaiselta perheyritykseltä.

– Kaikki haluavat tanssia kauniin morsiamen kanssa, Erixon laskee leikkiä.

Vakavasti puhuen Erixon sanoo syyksi useisiin järjestelyihin teräsalan konsolidoinnin. Konsolidoinnilla tarkoitetaan yhtiöiden omistuksen, hallinnan ja tuotannon järjestämistä mielekkäästi. Usein se merkitsee yksikkökoon kasvua ja työnjakoa.

– Teräsalan konsolidointi on nyt tapahtunut Pohjois-Euroopassa. Se on ollut hitaampaa kuin metsäteollisuudessa. Meillä se on kuitenkin nyt tehty, muttei muualla Euroopassa.

Ovakon tuotteita ovat teräs putkina, tankoina, renkaina ja puolivalmiina komponentteina. Tuotteet eivät kilpaile esimerkiksi Rautaruukin ja ruotsalaisen SSAB:n teräksen kanssa. Esimerkiksi Ruukin Hämeenlinnan tehdas tuottaa ohutta kylmävalssattua terästä keloina tai levyinä.

Pienikin kasvu…on tyydyttävää

Erixon toteaa, että yhtiö on erittäin riippuvainen Euroopan kehityksestä. Riippuvaisuus on jopa suurempi kuin aikaisemmin.

– Tiedämme, että suhdannekehityksestä ei tullut V:n muotoista. Olemme kuitenkin tyytyväisiä, jos syntyy vähitellen pientä kasvua.

Ekonomistit keskustelivat vuosien 2008–09 taantuman jälkeen, millaisen kirjaimen muotoinen suhdannekuvaajasta tulee. V olisi merkinnyt taantumaan kääntymistä yhtä nopeaan kasvuun. W:llä tarkoitettiin taantuman uusiutumista.

Ovakon tavoite kannattavasta ja maltillisesta kasvusta näkyy investoinneissa. Erixon kertoo, että yhtiön investointibudjetti viidelle vuodelle on noin 200 miljoonaa euroa.

– Investoinnit alalla ovat hyvin pitkäjänteisiä. Ne ovat tärkein työkalumme kehitystyössä. Investointeja on priorisoitava tarkasti, jos haluamme säilyttää kannattavuuden.

Ovakon Imatran terästehtaalta on noin 200 kilometrin matka Pietariin. Erixon toteaa, että Venäjä ja koko Itä-Eurooppa kiinnostavat yhtiötä.

– Haluamme kasvaa Venäjälle kannattavasti. Myönteistä on koko Itä-Euroopan yleinen kasvu. (HäSa)

Menot