Kanta-Häme

Terhokerhossa nuori kohtaa vanhan

Tuuloksen seurakuntakeskuksessa kuuluu huuto.

Kymmenkunta 3–7-vuotiasta lasta juoksee kädet piparkakkutaikinasta tahmeana ympäri tiloja. Välillä käydään painamassa taikinasta pipareita, välillä taas juostaan – ja huudetaan lisää.

Joka toisena torstai-iltana Tuuloksessa kokoontunut kerho ei ole aivan tavallista kerhotoimintaa, vaan kyseessä on valtakunnallisesti toimiva Terhokerho.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin yhteisprojektin tavoitteena on saada nuoret ja vanhat kokoontumaan, viettämään aikaa yhdessä ja leikkimään.

Tämän syksyn viimeisessä Terhokerhossa on jouluiset tunnelmat, ja mikäpä yhdistäisi jouluna paremmin kuin piparkakkujen leipominen.

– Yleensä me syömme ensin ja teemme sitten jotain, mutta tällä kertaa järjestys on toinen, Tuuloksen Terhokerhon vetäjä, paikallisen MLL:n puheenjohtaja Päivi Mäkelä hymyilee.

Leikkilähetit ohjaavat

Tuuloksessa järjestettävä kerho on Hämeenlinnan seudulla ainoa laatuaan, mutta se ei ole sinänsä harvinaisuus. Terhokerho toimii myös Forssassa sekä Pälkäneellä.

Toimintaa ohjaa 10 palkallista ”leikkilähettiä”, joista puolet on SPR:n ja puolet MLL:n palkattua henkilökuntaa. Varsinaisia kerhoja vetävät vapaaehtoistyöntekijät.

– Haluamme, että lapset ja eri-ikäiset aikuiset kohtaavat. Rakennamme tällaista sukupolvien siltaa, ja yritämme korostaa vanhaa kyläyhteisöllisyyttä. Ihmisten ei tarvitse olla omissa kodeissaan, Häme–Pirkanmaan alueiden leikkilähetti Noora Pajari kertoo.

Toiminnan tarkoituksena on saada siis eri sukupolvet viettämään aikaa yhdessä. Pääsääntöiseksi menetelmäksi on otettu leikkiminen.

– Leikki on rutiineista vapaata. Siinä saa toimia luovasti mielikuvituksen valloittamana, ja leikki tuottaa osallistujilleen mielihyvää. Lapsen näkökulmasta leikki vahvistaa lapsuutta, Pajari lisää.

Tammikuussa jatkuu taas

Tuuloksessa on leikkien ja leipomisen lisäksi myös syksyn aikana askarreltu, pelattu pelejä ja kuultu vanhoja satuja.

Terhokerhon vetäjä Päivi Mäkelä on tyytyväinen syksyn toimintaan, ja lapsiperheet ovat löytäneet tapahtuman hyvin. Tammikuussa tapahtumat saavatkin taas jatkoa.

Hän kaipaisi kuitenkin vielä varsinkin varttunutta ikäpolvea mukaan tilaisuuksiin. Yhtenä keinona hän pitää sitä, että yhteistyötä lisätään seudun muiden toimijoiden kanssa.

Yhteistyökumppaneista vahvin on Tuuloksen seurakunta, minkä ansiosta kerho käyttää seurakunnan tiloja toimintaansa.

– Olemme myös heidän kauttaan yrittäneet saada vanhuksia tutustumaan kerhoon. Onko se vain suomalaista todeta, että ei kehtaa tulla, jos ei kaveria saa mukaan. Mutta millä saisi kaverinkin tänne? Mäkelä pohtii.

Jokaisessa Terhokerhossa lastensa kanssa vieraillut Mari Tervo pitäisi varttuneen ikäpolven mukaan tuloa toivottavana.

– Minun ja mieheni isovanhemmat asuvat Lapissa, joten olisi kiva, jos täällä olisi eri-ikäisiä, Tervo toteaa. (HäSa)