Kanta-Häme

Termostaattien äly tulee Iittalasta

Iittalassa toimiva Taelek-yhtiö aikoo ottaa uuden askelen termostaattien tietotekniikan kehittämisessä. Se hankki uutta pääomaa ottamalla osakkaakseen seudullisen pääomasijoitusyhtiön Vanaja Capitalin.

– Nyt kehitämme sellaista tekniikkaa, joka on suunnannäyttäjä maailmalla viiden vuoden kuluttua, sanoo Taelekin toimitusjohtaja Tapio Ristimäki.

Taelek ei itse valmista vaan kehittää ja lisensoi ratkaisujaan termostaatteja valmistaville yrityksille. Yritys on toiminut jo kymmenen vuotta. Ristimäki kertoo, että yhtiö on nyt vakaan kasvun vaiheessa. Tuotteita myydään lähes kaikkialla Euroopassa.

– Tuotteita ei tällaisella alalla voi ryhtyä vain myymään vaan tuotekehitys ottaa aikansa.

Ristimäki muistuttaa tekniikan kehittyvän kuitenkin niin nopeasti, että vanhojen tuotteiden varaan ei voi jättäytyä. Hän sanoo, että Taelek ottaa täysillä ilon irti kehityksestä.

– Viisi vuotta sitten oli termostaatteja, joissa oli mustavalkoinen graafinen näyttö. Nyt termostaateissamme on värilliset kosketusnäytöt ja ominaisuuksia enemmän kuin käyttäjä haluaa käyttää.

Liikeidea tuli…rakentamisesta

Taelekin omia työntekijöitä ovat Tapio Ristimäki ja hänen vaimonsa Minna Ristimäki. Yritys kuitenkin ostaa suunnittelua paljon myös yhteistyöyrityksiltä.

Tapio Ristimäki kertoo, että Taelekin perustaminen ja termostaattien tuotekehitys alkoi sattumalta. Hän oli yliopistossa mukana hankkeessa, jossa kehitettiin ilmavoimille seurantajärjestelmiä. Väitöskirjan hän teki mikropiirien suunnitteluteknologiasta.

– Kun rakensin omakotitaloa, huomasin, että termostaatit ovat yksinkertaisia ja tyhmiä mutta kalliita.

– Termostaattien uusin tekniikka ja algoritmiikka antavat entistä tasaisemman lämpötilan ja huomattavat säästöt lämmityskuluihin.

Taelek toimii Iittalassa, vaikka sillä ei ole siellä kumppaneita. Ristimäen mukaan yrityksen sijoittumiselle on yksinkertainen syy.

– Iittalasta on hyvät kulkuyhteydet. Se on keskellä ei mitään mutta lähellä kaikkea.

Vanaja Capital ostaa neljänneksen Taelekista. Yhtiö saa uuteen tuotekehitykseen varoja myös Tekesiltä.

Vanaja Capitalin toimitusjohtaja Juha Jekunen sanoo olevansa tyytyväinen, että Hämeenlinnan seudulta löytyi kansainvälistä osaamista ja kehitettäviä tuotteita. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic