Kanta-Häme

Tero Välimaa muotoili uuden kastemaljan

Iittalassa lasinpuhaltajana työskentelevä Tero Välimaa on voittanut kastemaljan muotoilukilpailun. Hänen maljansa Kasteenristi arvioitiin parhaimmaksi 74 ehdotuksen joukosta.

Arvostelussa tarkasteltiin teoksen ideaa, toteutusta sekä käyttökelpoisuutta.

Toiseksi kilpailussa tuli lasitaiteilija Pauli Partasen teos ja kolmanneksi riihimäkeläisessä Lasismi-osuuskunnassa työskentelevän Helmi Remeksen ehdotus.

Palkintolautakunnan puheenjohtaja, professori Heikki Orvola oli tyytyväinen kilpailun runsaaseen osanottajamäärään. Hän olisi kuitenkin toivonut rohkeampia ehdotuksia.

– Kastemalja mielletään perinteiseksi esineeksi, eikä nyt oikein päästy irti perinteestä, hän sanoi.

Maljojen tekninen toteutus oli Orvolan mielestä kautta linjan korkeatasoista.

 

Kilpailun järjestivät Helsingin seurakuntayhtymä, Kirkkohallitus, Kristillinen taidesäätiö, Suomen lasimuseo ja Suomen lasimuseon ystävät ry.

Tavoitteena oli muotoilla uusi, ensisijassa kotien käyttöön soveltuva kastemalja. Lisäksi järjestäjät toivovat, että maljaa tilattaisiin kirkkoihin ja seurakuntakoteihin, josta sitä voitaisiin lainata perheille kastetilaisuuteen samaan tapaan kuin kastemekkoja.

– Markkinointiasia jää myöhemmin harkittavaksi. Nyt ollaan vasta kilpailuvaiheessa, Suomen lasimuseon intendentti Kaisa Koivisto sanoo.

Kilpailun tuloksista on koottu kiertonäyttely, joka avataan Suomen lasimuseossa keskiviikkona. Esillä ovat kolme voittajaehdotusta, kolme kunniamaininnalla palkittua teosta sekä otos muista kilpailutöistä.

Yleisö voi äänestää omaa suosikkimaljaansa. Äänestäjien kesken arvotaan Tapio Wirkkala -teos. (HäSa)

Kastemaljakilpailun satoa Suomen lasimuseossa Riihimäellä 11.9.–3.11.2013.

Päivän lehti

20.1.2020