Kanta-Häme

Tervakoskelle mahdollisesti kokonaan uusi terveysasema nykyisen paikalle - Asia esillä tänään Janakkalan teknisessä lautakunnassa

Tekninen johtaja esittää Tervakosken terveysaseman nykyisen rakennuksen korvaamista uudisrakennuksella. Tekninen lautakunta käsittelee ehdotusta tiistaina.
Nykyistä Tervakosken terveysasema-kirjastorakennusta esitetään purettavaksi. Janakkalan tekninen lautakunta käsittelee asiaa tiistaina.

Koulut eivät ole ainoa asia, mikä Janakkalassa vaatii uudistamista. Myös Tervakosken terveysasema on vähintään peruskorjauksen tarpeessa.

Kunnassa on keskusteltu siitä, peruskorjataanko nykyinen rakennus, joka käsittää terveysaseman lisäksi myös kirjaston, vai pitäisikö rakentaa kokonaan uusi rakennus terveysasemaa varten.

Tekninen lautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan tiistaina. Tekninen johtaja Jukka Vahila esittää lautakunnalle uudisrakennus-vaihtoehtoa.

Uudisrakennukseen ei tulisi enää kirjastoa, sillä tuleva kirjasto aiotaan sijoittaa uuden koulukeskuksen yhteyteen. Tosin koulukeskuksen rakentamisesta ei ole vielä päätetty.

Kunnan rakennuspuolella on arvioitu, että peruskorjaus tulisi maksamaan 3,92 miljoonaa euroa. Uudisrakennuksen hinta-arvio taas on 4,19 miljoonaa.

Jos päädyttäisiin peruskorjaukseen, hinta-arvion päälle tulisivat vielä noin 0,36 miljoonan euron väistötilakustannukset. Uudisrakennusvaihtoehdossa taas pitää maksaa noin 0,12 miljoonaa euroa nykyisen rakennuksen purkamisesta.

Koska uuteen rakennukseen tarvitaan tilat vain terveysasemaa ja kotihoidon tiloja varten, siitä voidaan rakentaa nykyistä selvästi pienempi. Nykyinen talo on kooltaan noin 2 300 neliötä, mutta uudesta suunnitellaan noin 1 700 neliön suuruista.

Uudisrakennus on tarkoitus rahoittaa kiisteistöleasing-mallilla.

Rakentamisen on tarkoitus alkaa vuoden 2023 alussa, ja uuden terveysaseman pitäisi olla valmis vuoden 2025 kesäkuussa.

Tervakosken terveysaseman uudistaminen on ollut esillä kunnassa jo pitkään. Tarveselvitys ja hankesuunnitelma peruskorjauksesta tehtiin jo vuonna 2012.

Tämän vuoden budjetin yhteydessä valtuusto päätti, että Tervakosken terveyskeskus-kirjastotalon toimintamalli ratkaistaan tämän vuoden aikana.

Välillä terveysasemaa ajateltiin tulevan koulukeskuksen yhteyteen, mutta ideasta on luovuttu.

Nykyinen terveysasema-kirjastotalo on rakennettu vuonna 1976. Tilat ovat toiminnallisesti vanhentuneet.

Perusturvalautakunta käsitteli terveysasematalon investointia jo kolmisen viikkoa sitten. Lautakunta päätti tuolloin yksimielisesti esittää, että uusien tai peruskorjattujen tilojen tulisi olla valmiit vuonna 2020.

Kahden lautakunnan esitysten välillä on siis viiden vuoden aikatauluero.

Seuraavaksi asia menee kunnanhallituksen käsiteltäväksi, ja lopullisesti asiasta päättää valtuusto. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020