Kanta-Häme

Tervakoskelle saapui harvinaisia vieraita – Neljä kattohaikaraa vietti viikonlopun Paiston pelloilla

Sunnuntai-iltapäivänä linnut nähtiin jo Riihimäellä ja hyvin todennäköisesti ne jatkavat sieltä matkaansa etelään.
Tervakosken Paiston kylällä vieraili neljän kattohaikaran parvi perjantaista sunnuntaihin. Kuvassa yksilöistä kaksi. Kuva: Kati Laitinen
Tervakosken Paiston kylällä vieraili neljän kattohaikaran parvi perjantaista sunnuntaihin. Kuvassa yksilöistä kaksi. Kuva: Kati Laitinen

Tervakoskella Paiston kylällä tehtiin perjantaina ensimmäiset havainnot neljän yksilön kattohaikaraparvesta. Linnut viihtyivät pelloilla sunnuntaihin puoleen päivään saakka.

Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Kairamo kertoo, että linnut on nähty sunnuntaina iltapäivänä Riihimäen Sammalistonsuolla.

Kairamo ei usko, että linnut enää Paistoon palaavat, vaan ne todennäköisesti jatkavat matkaansa kohti etelää.

 

Suomessa kattohaikarasta tehdään havaintoja vuosittain. Kanta-Hämeessäkin laji vierailee nykyisin lähes vuosittain.

– Yleensä Suomessa kattohaikaroita havaitaan keväisin kymmeniä keväisin, pääosin rannikolla. Havainnot harvenevat, mitä pohjoisemmaksi mennään, Kairamo kertoo.

Kairamon mukaan Kanta-Hämeessä lajista tehtiin havaintoja viime vuonna kaksi kappaletta. Vuosina 2016 ja 2017 maakunnassa tehtiin kymmenkunta kattohaikarahavaintoa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana liikkeellä on ollut yksittäiset linnut eli neljän linnun parvi ei ole kovin yleinen näillä leveysasteilla.

 

Lintuharrastajat Suomessa odottavat, milloin kattohaikara aloittaisi maassamme säännölliset pesinnät. Lajiahan tavataan pesivänä Baltian maissa, muun muassa Virossa.

Viron kosteat niityt tarjoavat suomalaista ympäristöä paremmin kattohaikaralle ravintoa. Kattohaikaran käyttää ravinnokseen hyönteisiä, sammakoita, käärmeitä, linnunpoikasia ja pikkunisäkkäitä.

Ensimmäinen ja ainoa onnistunut pesintä Suomessa oli vuonna 2015 Turun seudulla. Tiedossa on muutamia aikaisempiakin, mutta epäonnistuneita pesintöjä.

– Olemme sen verran pohjoisempana, että pesintäkausi on täällä sen verran lyhyempi. Laji aloittaa pesinnän aika aikaisin. Suomessa pesintäkausi voi jäädä liian lyhyeksi, Kairamo kertoo.

Innokkaimmat kattohaikaran ystävät ovat tehneet keinopesiä, joihin toivovat lajin asettuvan pesimään. Tällaisia lavoja löytyy muun muassa Riihimäen Sammalistonsuolta.

Tervakosken kattohaikarat lavoja tuskin noteeraavat, eivätkä jää Sammalistonsuolle pesimään, sillä Kairamon mukaan kyseessä on todennäköisesti nuoret pesimättömät linnut. Laji on jo pesintänsä aloittanut. HÄSA.

Päivän lehti

4.7.2020