Kanta-Häme

"Tervakosken alakoulu pitäisi sijoittaa nykyisen koulun taakse"

Ulla Korpinen ja hänen mukaansa monet muutkin tervakoskelaiset ovat seuranneet kummissaan Janakkalan koulukeskussuunnitelmia.

– Ehdotettu paikka kylän keskustassa on täysin sopimaton alakouluikäisille. Lähistöllä kulkee rekkoja tehtaalle ja teollisuusalueelle, ja myös liikekeskukseen on paljon liikennettä.

– Käsittämätöntä, että pienet koululaiset sijoitettaisiin kylmälle Patalan pellolle sen sijaan, että heille rakennettaisiin luonnonläheinen koulu metsään nykyisen alakoulun taakse.

Korpinen puhuu mielellään koululaisten puolesta, sillä hän on tehnyt elämäntyönsä tekstiilityön lehtorina.

Hän tosin huomauttaa, ettei nykyisen alakoulun taakse mahdu yhtenäiskoulua, vaan pelkkä alakoulu. Mutta nimenomaan alakoululaisille luonnonläheinen paikka olisikin tärkeä.

– Tämä on merkittävä asia, sillä koulukeskusratkaisut vaikuttavat paikkakunnan elämään tosi pitkään, koko ihmisiän.

Toinen tärkeä asia on kylän oma terveysasema. Korpinen harmittelee, että kunta on jäänyt jahkailemaan sen kanssa.

– Sen peruskorjauksestahan tehtiin päätös ajat sitten, ja vuodeksi 2014 oli määrärahatkin varattu, mutta sitten rahat vain katosivat johonkin muuhun tarkoitukseen.

Nyt asialla on Korpisen mukaan erityisen kiire.

– Jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu, Tervakoskella pitää olla hyvät terveysasematilat. Muuten voimme jäädä ilman palveluja.

– Ja oma terveysasemahan täällä tarvitaan ehdottomasti, sillä Tervakosken seudulla asuu 5 500 ihmistä ja julkinen liikenne on niin vähäistä, ettei täältä pääse vastaanotolle bussilla.

Korpinen kertoo, että kyläyhdistys teki terveysasemasta kuntalaisaloitteen viime syksynä, mutta asiaa ei ole käsitelty loppuun.

– Ongelmana on, ettei teknisessä lautakunnassa ole nyt yhtään tervakoskelaista jäsentä.

Korpinen kertoo olleensa suoraan yhteydessä kunnan luottamushenkilöihin, mutta aina puhelut eivät ole olleet kauhean hedelmällisiä.

– Kun valitin yhdelle päättäjälle, ettei Tervakoski ole saanut mitään investointeja neljään vuoteen, hän vastasi minulle, että rakennettiinhan sinne kylmä bensa-asema!

Ulla Korpinen on syntyperäinen janakkalalainen – hän on kotoisin Korven kylästä –, mutta elämäntyönsä hän teki naapurikunnassa Hausjärvellä.

Hausjärvelle hän jäi asumaan eläkkeelle jäämisenkin jälkeen, kunnes tuli halu muuttaa takaisin Janakkalaan.

Sopiva asunto osui silmiin netistä runsaat yksitoista vuotta sitten. Korpinen osti nykyisen rivitaloasuntonsa siinä vaiheessa, kun taloa vasta rakennettiin.

Tervakoskelle oli Korpisen mukaan helppo muuttaa.

– En tuntenut täältä ketään entuudestaan, mutta kylä otti minut hyvin vastaan.

Korpinen kehuukin tervakoskelaisia ystävällisiksi ihmisiksi. Hänen oli myös helppo solahtaa vuonna 2007 perustetun Tervakosken kyläyhdistyksen toimintaan. Viimeiset seitsemän vuotta hän on toiminut sihteerinä.

– Viime kokouksessa jätin tehtäväni.

77-vuotiasta Korpista odottaa uusi elämänvaihe, sillä tytär ja tyttärentytär ovat muuttamassa ulkomailta Tampereelle.

– Tässä vaiheessa haluan asua heidän lähellään ja olla tarvittaessa tukena.

Vaikka Korpinen rakastaakin Tervakoskea, hän haluaa katsoa avoimin mielin tulevaan.

– Pian minulle avautuu uudenlainen maailma. HÄSA