fbpx
Kanta-Häme

Tervakosken elokuvat siirtyy digiaikaan

 

Ensimmäisen kerran Tervakoskella katseltiin eläviä kuvia vuonna 1918. Elokuvan huumaa aistittiin jo tuolloin pyöriviltä filmikeloilta heijastettujen tarinoiden myötä.
 
Kesti 94 vuotta ennen konkreettista nykyaikaan astumista. Tervakoskella on nyt digilaitteisto ja 3D-valmius. 3D-elokuva on luvassa myös syksyn ensi-iltaan.
 
Liki vuosisadan tervakoskelaisen elokuvahistorian aikana ehdittiin toki rakentaa ihka oikea elokuvateatteri. 1958 valmistuneeseen teatteriin haettiin malli Saksasta. Neljä vuotta myöhemmin elokuvateatterin kylkeen rakennettiin seuratalo. Taustalla oli tietysti Yhtiö, se kylää kannatteleva Tervakoski Oy.
 
– Tämä on meille todella iso asia, todella iso, elokuvateatteria pyörittävät Terhi ja Jari-Matti Saviniemi sanovat Janakkalan kunnan hankkimasta digitaalisesta laitteistosta. Pariskunta jatkaa Terhin äidin ja isän, Päivi ja Esa Saviniemen perinteitä kylän elokuvavastaavina. Kolmaskin polvi on kasvamassa, sillä Ville-Matti on jo ehtinyt repiä lippuja ovella ja olla muutenkin apuna käytännön toimissa.
 
Siinä missä nuorempi polvi on oppinut alan konstit vanhempien opastuksella, joutui Esa Saviniemi aikoinaan 500 tunnin kursseille! Muuten ei olisi ollut sijaa koneenkäyttäjäksi.
 
– Piti opetella kaikkea mahdollista paloturvallisuudesta alkaen, sillä filmit ovat herkästi palaava materiaalia, Esa Saviniemi muistelee.
 
Kaksi näytöstä viikossa
 
Tähän saakka Tervakoskella on jouduttu elämään jo vanhentuneiden elokuvien maailmassa, sillä vanhoihin laitteisiin ei ole saatu filmimateriaalia samaan tahtiin kuin jo aikaisemmin nykyaikaistettuihin elokuvateattereihin. Seuratalon teatterissa on nähty tähänkin saakka kaksi esitystä viikossa, sunnuntaisin ja maanantaisin. Päälle ovat tulleet koululais- ja muut tilausnäytännöt.
 
– Tilanne muuttuu kerralla, sillä jatkossa saamme Suomen ensi-iltaelokuvat samaan aikaan kuin kaikki muutkin. Se on meidän kannaltamme todella iso muutos. Ensi-iltaelokuvien tv-mainokset tekevät työtä nyt meidänkin puolesta. Uskomme uudistuneen laitteiston ja sitä myötä tuoreiden elokuvien esittämisen keräävän lisää kävijöitä, Terhi Saviniemi pohtii. 
 
Esitystahti säilyy samanlaisena, sunnuntaisin voi olla myös lastenelokuvia. Tällä tahdilla esityskauden aikana Tervakoskella pääsee katsomaan noin 40 erilaista elokuvaa.
 
Viime kevääseen asti Tervakosken teatterissa kävi paljon katselijoita myös Hämeenlinnasta, Riihimäeltä ja Hyvinkäältä, jotka eivät ehtineet kotikaupungissaan ensimmäiseen ensi-iltatohinaan mukaan.
 
250-paikkaisen elokuvateatterin tähän mennessä suosituin elokuva on ollut Poika ja ilves, jonka näki viiden päivän aikana peräti 2 500 katselijaa. Mukana oli useita koululaisnäytäntöjä.
 
– Koko elokuvateatterin toiminnan kannalta yhteistyö Janakkalan kunnan kanssa on ollut ratkaisevan tärkeää. Juuri eläkepäiville siirtynyt kulttuurisihteeri Eira Saramäki on tukenut meitä kaikilla tavoin näiden vuosien aikana, koko Saviniemen elokuvaklaani kehuu.
 

“Digitekniikka takaa kilpailukyvyn”

– Digimaailma on mielestäni maaseututeatterien pelastus. Kaupunkipaikkojen elokuvateattereita vastaava ohjelmisto nykyaikaisine laitteineen takaa myös maaseudun teattereille tasavertaisen kilpailukyvyn, Lars Pihlström elokuvalaitteita toimittavasta Kino-Fotosta sanoo.
 
Suomessa on nykyisellään noin 330 erillistä esityskangasta noin 250 teatterissa. Digilaitteisto ja 3D-valmius on hankittu noin 220:een teatteriin.
 
– Tampereelta etelään sijaitsevissa elokuvateattereissa on nyt käytännössä kaikissa digijärjestelmä, Tervakoskella laitteisto asentanut Pihlström kertoo.
 
Itse elokuvat lähetetään teattereihin nyt noin kilon painoisina postilähetyksinä, aikaisemmin filmikelat painoivat kymmeniä kiloja.– Tämäkin helpottaa henkilökunnan työtä, Pihlström huomauttaa.
 
Uusinta uutta olevaa laitteistoa voi ohjata vaikka kännykällä, konehuoneessa ei ole pakko päivystää.
 
Äkkiseltään voisi ajatella, että filmiaineisto lähetettäisiin teattereihin linjasiirtona nykytekniikkaa siinäkin hyödyntäen, mutta asia ei ole niin yksinkertainen:
 
– Yksi elokuva on niin valtavan suuri tiedosto, että sellaisen lähettämiseen ja vastaanottamiseen menisi vuorokausitolkulla aikaa. Ainakaan vielä se ei onnistu käytännössä, teoriassa kyllä.
 

 

Menot