Kanta-Häme

Tervakosken uusi terveysasema nousee nykyisen itäpuolelle

Tervakosken terveysaseman tontille valmistellaan kaavamuutosta.

Tervakosken uusi terveysasema rakennetaan nykyisen terveysasema-kirjastorakennuksen kanssa samalle tontille. Nykyinen terveysasemarakennus puretaan vasta uuden valmistuttua, joten väistötiloja ei tarvita.

Uusi rakentaminen vaatii asemakaavan muuttamista. Janakkalan tekninen lautakunta hyväksyi tiistaina osallistumis- ja arviointisuunnitelman sekä kaavaluonnoksen, joka asetetaan nähtäville.

Uudisrakennus tulee nykyisen terveysaseman itäpuolelle. Siinä kohdin on nykyään lasten leikkipaikka, joka siirretään korttelin eteläpäähän.

 

Terveysasema rakennetaan yhteen tasoon, ja rakennusoikeutta sillä on 1 150 neliötä.

Terveysaseman tontille jää reilusti rakentamisoikeutta uuden terveysaseman rakentamisen jälkeenkin. Näin tontille voidaan myöhemmin rakentaa esimerkiksi uusi asumispalveluyksikkö, tai viereisellä tontilla sijaitsevaa Elsakotia voidaan laajentaa.

Nykyinen terveysasema-kirjasto on rakennettu vuonna 1976. Terveysasema käsittää myös hammaslääkäri- ja neuvolatiloja sekä kotihoidon tiloja.

Tiloja ei ole peruskorjattu. Niiden katsotaan olevan toiminnallisesti vanhentuneita, eivätkä ne vastaa terveydenhuollon nykyisiä vaatimuksia.

 

Kirjasto ei tulevaisuudessa sijaitse enää terveysaseman yhteydessä, vaan se on päätetty siirtää tulevaan Tervakosken koulukeskukseen.

Tosin kirjasto rakennetaan vasta Tervakosken koulurakentamisen kakkosvaiheessa eli yläkoulun yhteyteen. Näin uusia kirjastotiloja joudutaan odottamaan vielä pitkään. Kirjasto toimii nykyisissä tiloissaan siihen asti kun uudet tilat valmistuvat.

 

Uuden kaavan suunnittelualue rajautuu Kirkkotiehen, Kivimiehentiehen ja Kivenkolo-nimiseen tiehen.

Terveysaseman suunnittelu ja rakentaminen toteutetaan tänä ja ensi vuonna. Valtuusto päätti asiasta marraskuussa.

Hanke tulee maksamaan yhteensä noin 4,3 miljoonaa euroa. HÄSA

 

 

 

Päivän lehti

3.7.2020