Kanta-Häme

Tervakoski, jee jee!

Koulut eivät ole luopumassa kulttuuritarjonnastaan, vaikka kaikesta ylimääräisestä pitää säästää. Esimerkiksi Janakkalan kunta on juuri aloittanut yhteistyön Konserttikeskus ry:n kanssa. Se tarjoaa tänä keväänä 13 rokkikonserttia Janakkalan ala- ja yläkouluissa.

– On tärkeää, että nuoret oppivat käyttämään kulttuuripalveluita. Ja juuri peruskouluiässä tottumukset syntyvät, Janakkalan kulttuurisihteeri Piia Lievetmursu perustelee.

Valtio tukee Konserttikeskuksen toimintaa niin, että kunnille jää maksettavaa noin puolet konsertin todellisista kustannuksista. Hinta on 1,39 euroa per oppilas.

Lievetmursu laskee, että vuoden konsertit maksavat Janakkalassa noin 2 700 euroa. Se ei ole hänen mielestään paha hinta jokavuotisesta kulttuuritarjonnasta.

– Ja lisäksi esimerkiksi Janakkalan teatteriseurueen ryhmät ja Sibelius-opiston lapsiryhmät kiertävät kouluissa, Lievetmursu muistuttaa.

Satunnaiset kulttuuritapahtumat riippuvat kuitenkin opettajien ja rehtorien aktiivisuudesta.

Lievetmursun mielestä vuosisopimus Konserttikeskuksen kanssa tuokin pohjalle pysyvän systeemin, joka takaa kaikille oppilaille tasavertaiset konserttikokemukset.

Tarjonta on …kirjavaa

Sekä Janakkalassa että Hämeenlinnassa suunnitellaan parhaillaan, miten koulut ja kulttuuritoimi jakaisivat vastuut koululaisten kulttuuripalveluista.

Janakkala on tänä vuonna käynnistänyt Kulttuuri goes koulu -kulttuurikasvatussuunnitelman, jonka osana koululaiskonsertitkin ovat.

Hämeenlinnassa puolestaan valmistellaan uusia linjauksia lastenkulttuurikeskuksen ja opetustoimen rooleista. Valmista pitäisi olla vuoden 2014 alussa.

Palvelusuunnittelija Nikke Keskisen mielestä Hämeenlinnan koulujen kulttuuritarjonta on nykyiselläänkin ihan oikeilla linjoilla. Ongelmana on vain, että toiminta on kirjavaa ja että rahaa on liian vähän.

– Koulujen vuosibudjetti sisältää pienen kulttuurirahan. Rehtorit voisivat halutessaan itse päättää, kutsuvatko vaikkapa muusikon tai taikurin koululle, hän sanoo.

Sen sijaan esimerkiksi kokonaisen teatterinäytöksen ostaminen on Keskisen mielestä niin kallista, että siihen tarvitaan hallinnollinen päätös. Esimerkiksi viime syksynä opetustoimi päätti tarjota kaikille ekaluokkalaisille Kaunotar ja hirviö -esityksen Hämeenlinnan teatterissa.

Arx tahtoisi …vuosisopimuksen

Hämeenlinnan lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx suunnittelee tälle keväälle noin 15 konsertin kiertuetta Hämeenlinnan kouluissa. Esiintyjät saadaan Konserttikeskuksen kautta, vaikka Hämeenlinnalla ei olekaan jatkuvaa sopimusta sen kanssa.

– Jonkinlainen vuosisopimus olisi jatkossa tavoitteena, koulu- ja taidelaitosyhteistyöstä vastaava kulttuurituottaja Ville Niutanen sanoo.

Hän on laskenut, että Hämeenlinnan kokoisessa kaupungissa konserttisopimuksen kustannukset olisivat vajaat 9 000 euroa vuodessa.

Ville Niutasen mukaan kouluilta tulee jatkuvasti toiveita konserteista. Monet muistavat Taikalamppu-verkoston ja Konserttikeskuksen Taiteilija koulussa -hankkeen parin vuoden takaa. Silloin kaikissa Hämeenlinnan kouluissa järjestettiin yksi konsertti.

Toki kaupungin sisältäkin löytyy konserttitarjontaa kouluille. Opetustoimi ja Arx markkinoivat esimerkiksi Sibelius-opiston konsertteja kouluille ja pohtivat, miten Verkatehtaan tapahtumia voisi hyödyntää opetuksessa.

Hämeenlinnan kulttuuripalvelut kustansi parina vuonna kaupunginorkesterin konsertteja kouluihin, mutta kiertue keskeytyi vuodenvaihteessa rahapulaan.

Ville Niutanen laskee, että Konserttikeskuksen kiertueilla tavoitetaan halvemmalla laajempi joukko koululaisia kuin irtokonserteilla. Paikallisten esiintyjien osuutta ei silti voi väheksyä.

– Kyllähän musiikin kautta kasvatetaan paikallistuntemusta, hän pohtii. (HäSa)