Kanta-Häme

Tervakoski: Uusi vuosi, uudet leffat

Janakkalan 256-paikkaiselle elokuvateatterille halutaan uudenlaista ja nykyistä vilkkaampaa käyttöä. Niinpä koko toiminnan konsepti muuttuu ensi vuoden alussa.

– Uusi vuosi, uudet leffat, Janakkalan kulttuurisihteeri Piia Lievetmursu sanoo.

Kunnan omistaman elokuvateatterin toiminta siirtyy yksityiseltä toimijalta kunnalle. Tarkoituksena on luoda toimintaa esimerkiksi kouluille, työttömille nuorille ja eläkeläisille.

Elokuvateatterin uusi nimi on Kino Tervakoski. Se säilyy monenlaisen erityistoiminnan ohella myös tavallisena elokuvateatterina, jonka ohjelmistosta pyritään tekemään mahdollisimman houkutteleva.

Tammikuussa aloitetaan kolmella uudella kotimaisella elokuvalla, ja lisäksi esitetään uutta Tenavat-piirrettyä.

Lievetmursu toivoo, että janakkalalaiset löytäisivät oman leffateatterinsa.

– Nuorten foorumissa kävi ilmi, etteivät kaikki koululaiset tiedä, että meillä on oma elokuvateatteri.

Elokuvateatteria on pyörittänyt noin 30 vuoden ajan Saviniemen perhe, viimeksi Terhi Saviniemi. Tämä aikakausi on ohi, ja syy on kunnan taloustilanne.

– Aluksi kilpailutimme elokuvatoiminnan, mutta se ei tuonut ratkaisua. Vaihtoehdoksi jäi, että meidän on luotava elokuvateatterille lisäkäyttöä, Lievetmursu sanoo.

Osa uudesta toiminnasta on sellaista, että sitä varten voidaan hakea hankerahoitusta. Joka tapauksessa on kuitenkin eduksi, että toiminta lisääntyy, jotta kunta saa vastinetta 40 000 euron vuosittaisille kuluilleen.

Kuvioon liittyy koko Seuratalo, jonka osa elokuvateatteri on. Suunnitelma on, että Seuratalon tilojen vuokrausta ja elokuvateatterin toimintaa lähtee ensi syksynä pyörittämään nuorten työpaja. Tervakoskelle perustetaan työpajan yksikkö.

Seuratalon vuokraustoiminta siirtyy siis pois nykyiseltä yrittäjältä Viihdemoguli oy:ltä.

Ensi syksyyn asti elokuvateatteria pyörittävät koko hankkeen puuhaihmiset Lievetmursu, nuorisosihteeri Sanna Laine ja kulttuurituottaja Teemu Hopponen.

Hopponen on jo ehtinyt perehtyä tähän työhön ja saanut siihen opastusta Terhi Saviniemeltä.

Työpajan Tervakosken-yksikkö ei tule olemaan pelkkää elokuvaa, vaan pajassa työskentelevä nuori saa samalla opastusta opiskelu- tai työpaikan hakuun. Katse suunnataan siis eteenpäin.

Tärkeä Kino Tervakosken yhteistyökumppani ovat koulut – erityisesti tietenkin Tervakosken yhteiskoulu ja Janakkalan lukion Tervakosken yksikkö.

Sivistystoimenjohtaja Jouni Wilpola sanookin, että Tervakoskella erikoistutaan mediaan vastaavalla tavalla kuin Turengissa liikuntaan.

Elokuvateatteri mahdollistaa myös yrittäjyysopetuksen. Janakkalan lukion rehtori Timo Hillman sanoo, että yrittäjyys ja media ovat osa uutta opetussuunnitelmaa.

Itse asiassa kummankin opinahjon koululaiset ovat jo käyttäneet elokuvateatteria. Yhteiskoululaiset yhdistivät itsenäisyysjuhlassaan elokuvaa ja näytelmää, ja lukion musiikkiryhmä teki elokuvan, joka esitettiin yläasteen ja lukion oppilaille.

Paljon muutakin toimintaa on luvassa. Tervakosken Eläkkeensaajat ovat mukana suunnittelemassa Seniorikinoa, koululaisille ja päiväkotiryhmille aiotaan järjestää näytöksiä, ja myös elokuvateemaviikkoja ja kinokonsertteja pidetään.

Yksityiset tilausnäytöksetkin ovat mahdollisia.

Kuntalaisille järjestetään myös äänestyksiä siitä, mitä elokuvia he haluavat nähdä.

Nykyisenkään elokuvateatterin loppukaudesta ei ole tulossa hiljainen. Vuoden viimeinen elokuva on nimittäin Star Wars. Tervakosken ensi-ilta on ensi viikonloppuna. HäSa