Kanta-Häme

Tervaniemeen lähdetään tietysti uimaan, mutta kuntoilua ja tekemistä riittää, kunhan sää suosii

Lapinporokoira Tähti tepsuttaa terhakasti Tervaniemen uimarannalla kohti veneiden välissä välkehtivää Alajärveä.

– Joka päivä pitää päästä uimaan, kun kerran on kesä. Enhän minä pitkää matkaa ui, mutta turkin saa märäksi. Tai no, tänään on sen verran viileää, että taidan tyytyä lukemaan rannalta koirakavereiden tuoreet postaukset, Tähden kuononilmeet näyttävät kertovan.

Tähdelle koirien uimapaikka kruunaa lenkin, jolle se tuo emäntänsä parikin kertaa päivässä. Tervaniemi on muutenkin Tähden suosikkipaikkoja, sillä siellä se saa koirapuistossa omaa aikaa emännästään.

Emännälle on tarjolla harrastuspaikkoja, joiden suosiota koira ihmettelee.

– Ulkona on kuntotelineetkin, mutta eihän siellä ole minulle sopivaa juoksumattoa. Näyttävät nuo nostelevan ja vääntelevän intohimoisesti jotakin siellä, Tähti tuntuu pohtivan.

Lentopallokentällä Tähti kavereineen voisi viihtyä, kunhan pallo olisi hieman pienempi, mutta matonpesupaikkaa se ei tiedä kenenkään koiran arvostavan. Hyvät, talven mittaan vaivalla mattoon imeytetyt viestit hävitetään ja tilalle jätetään suovan haju.

– Nuotiokota on toinen juttu. Siellä on tullut syötyä muutama makkaranpätkä. Parasta on, jos vielä saa inistyä paikan jonkun veneeseen. Kyllä joka paatissa pitää olla kokkakoira! Tähti painottaa ja katsoo kymmeniä rannalle vedettyjä veneitä.

Saunakin olisi vuokrattavana, mutta kunnon polskuttelu järvessä sopii Tähdelle kuumaa pätsiä paremmin.

Helteellä Tähti rakastaa Alajärven aaltoja, jotka silloin houkuttelevat ihmisiäkin sankoin joukoin rannalle palvomaan aurinkoa.

 

Vaikka 16-asteinen kesäsää oli Tähdelle tällä kertaa liian viileää, rannalla riittää elämää. Matonpesupaikan puomit ovat kortilla, kun ahkerat kuuraajat valuttavat mattojaan ja laituriltakin kaikuu riemunkiljahduksia.

Iloinen melske ei häiritse Anne Valjakkaa, joka istuskelee puistonpenkillä ja syventyy kirjaan. Hän nauttii järven kilotuksesta, lasten riemusta ja maisemasta, jota värittävät rannalla soutelijoitaan odottavat veneet.

– Näin lomalla on aikaa lukea. Odotan tässä lasta seurakunnan päiväleiriltä, mutta on ranta meille muutenkin tuttu. Olemme käyneet täällä vaihtelun vuoksi pari kertaa uimassa ja pesemässä mattoja. Tavallisesti mattopyykillä käymme tuolla Hämeen linnan lähellä, hän kertoo ja syventyy taas Emmi Mustosen Ruokarouvat -kirjaan.

 

Kuurausurakan päätteeksi uimaan pulahtanut Markku Jokisalo mittaa laiturille juosseiden lasten kanssa veden lämpötilaksi 18 astetta.

– Ei ole enää ihan yhtä lämmintä kuin ehti olla. Kylmät tuulet viilensivät veden, muttei tämä kylmää ole!

Jonathan Paalaman äidin kyydillä rantaan päässeet Rebekka Ryöppy ja Mimosa Sibakov eivät ehdi pohtia lämpötiloja, vaan säntäävät suoraa päätä laiturilta veteen. Ja pysyvät polskimassa hyvän tovin.

– Kun helteet toukokuussa alkoivat, lupasimme, että tänne tullaan uimaan joka päivä! Melkein on käytykin, äiti Eeva Mansikkala naureskelee, mutta pysyttelee tällä kertaa rantapenkillä.

Hän valmistautuu lähtemään pururadalle lenkille lasten uimatuokion jälkeen. Kun vesi vähän lämpenee, hänkin ui hiet pois.

– Käymme joskus myös Apparalla ja Ahveniston maauimalassa, mutta siellä parivuotiaalle kuopukselle ei ole kahluupaikkaa. Riihimäen maauimala on lasten supersuosikki, jonne he aina haluaisivat.

 

Markku Jokisalo on ollut vaimonsa Ritvan kanssa Tervaniemen suurkuluttaja jo vuodesta 1981. He ovat seuranneet kuinka ranta-alueesta on vuosien mittaan kunnostettu hieno virkistyskeidas.

– Onneksi tänä kesänä täällä pesii vain yksi valkoposkihanhipari. Takavuosina rannat olivat niiden jätöksiä täynnä. Kyllä niitä nytkin riittää varsinkin aamuisin, kun linnut ovat laiduntaneet nurmella, Jokisalo sanoo.

Myös Sammon alueella asuvalle Jussi Vuoriselle Tervaniemi on vakipaikka.

– Käymme täällä vaimon ja lasten kanssa lähes päivittäin. Nelikuinen Saimi nauttii vaunuissa, mutta parivuotias Selma leikkii leikkikentällä ja on käynyt uimassakin.

Laavu nuotioineen on aika ahkerassa käytössä, ja myös Vuorisen perhe paistaa siellä makkaraa pari kertaa kesässä.

 

Vaikka Tervaniemi on etäällä kaupungin keskustasta, koko virkistysalue on ahkerassa käytössä. Kaupunkista kulkee jopa linja-autoreitti Loimalahden perukoille aivan rannan tuntumaan. HÄSA

Vinkkaa meille kivoja ja suosittuja rantoja Kanta-Hämeestä ja kerro niiden ajanviettotarjonnasta: ajastin@hameensanomat.fi

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic