fbpx
Kanta-Häme

Tervaniemessä paljon sinilevää

Sinilevää on havaittu tällä viikolla runsaasti Alajärvellä Tervaniemen uimarannalla.

Lopella kirkonkylän uimarannalla on hieman levää, samoin Tammelassa Manttaalinrannassa. Muilta kantahämäläisiltä havaintopaikoilta ei levähavaintoja ole.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sisävesillä sinilevän määrä on lisääntynyt, mutta on edelleen ajankohtaan nähden keskimääräistä pienempi.

Suomen avomerialueilla sinilevää on havaittu pintakukintana Selkämerellä, mutta muutoin tuulinen sää on estänyt laajat pintaesiintymät.

– Sisävesillä levää on havaittu selvästi enemmän kuin edellisinä viikkoina, mutta tilanne on ajankohtaan nähden rauhallinen. Havaintojen määrät ovat edelleen keskimääräistä alhaisemmat, kertoo limnologi Sari Mitikka Suomen ympäristökeskuksesta.

Sinilevää on esiintynyt yhteensä 46 valtakunnallisella havaintopaikalla. Erittäin runsasta sinilevien pintakukinta oli yhdellä ja runsas kuudella havaintopaikalla. Runsaimmat havainnot painottuvat Etelä-Suomeen. Kansalaisilta tulleiden havaintojen perusteella kolmella järvellä on ollut erittäin runsas sinileväesiintymä.

Järvien pintaveden lämpötilat ovat edelleen tavanomaista viileämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötilat ovat pääosin 16-20 astetta, Lapissa ja Kainuussa 12-16 astetta. HÄSA

Menot