Kanta-Häme

Tervapääskyt keskeyttivät Lammin hyvinvointikeskuksen rakennustyöt - merkittäviä rahallisia menetyksiä odotettavissa

Purettavasta päiväkotirakennuksesta löytyi uhanalaisten tervapääskyjen pesiä, joten rakennustyöt keskeytettiin Lammilla kesäksi.
Kuva: Riku Hasari
Hyvinvointikeskuksen rakennustyöt keskeytyivät Lammilla uhanalaisten tervapääskyjen asuttamien pesien takia. Alunperin rakennustyöt piti aloittaa jo aiemmin keväällä, jolloin linnut eivät olisi ehtineet pesäpuuhiin. Nyt töitä päästään jatkamaan noin kahden kuukauden kuluttua. Kuva: Riku Hasari

Lammin hyvinvointikeskuksen rakennustyöt keskeytyivät, kun yksityishenkilö ilmoitti kesäkuun alussa rakennuttajalle, että purettavassa päiväkotirakennuksessa pesii uhanalaisia tervapääskyjä.

Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön toimitusjohtaja ja isännöitsijä Heikki Meriläinen arvioi, että pesien löytyminen viivästyttää rakennustöitä noin kahdella kuukaudella.

– Vaikeaa arvioida tarkasti, millaisia rahallisia menetyksiä tästä koituu, mutta kyllä ne voivat olla mittaviakin.

Merkittäviä lisäkustannuksia muodostuu monellakin tapaa, kun urakoitsijat ja aliurakoitsijat joutuvat muuttamaan aikataulujaan.

– Valitettavinta viivästyminen on Lammin vanhainkodin asukkaille ja henkilökunnalle, jotka joutuvat pärjäämään loppuvuoteen 2020 saakka nykyisissä ehtoopuolen tiloissa.

Lammin hyvinvointikeskuksen piti alkuperäisen aikataulun mukaisesti valmistua kesällä 2020. Asukkaiden oli tarkoitus muuttaa uusiin tiloihin elo-syyskuussa.

– Viivästyminen tulee nostamaan urakkakustannuksia ja vaikuttamaan myös itse työn toteuttamiseen, kun aloitus kesä-syksy- rakentamisesta muuttuukin syksy-talvi -rakentamiseksi, Meriläinen murehtii.

Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön rakennushankkeen hinta on 9 miljoonaa euroa.

 

Tervapääskyjen pysähtyminen nimenomaan Lammin hyvinvointikeskuksen rakennustyömaalle kertoo sinnikkään linnun pesäuskollisuudesta.

Ei nimittäin ole oletettavaa, että tervapääskyt olisivat valinneet rakennustyömaata pesintäpaikakseen juuri nyt, kun rakennusta ollaan purkamassa.

Tervapääskypariskunta voi käyttää samaa pesää 15 vuoden ajan.

– Varmuudella siellä on ainakin kaksi pesää, mutta voi olla parikymmentäkin, Birdlife Kanta-Hämeen puheenjohtaja Juhani Kairamo arvioi.

Tervapääskyt viettävät lähes koko elämänsä lennossa. Ne syövät, nukkuvat ja parittelevat ilmassa, eivätkä laskeudu missään vaiheessa, ellei ulkopuolinen uhka pakota niitä.

 

Ensimmäisen kerran nuori tervapääsky pysähtyy vasta 3,5 -vuotiaana, kun on pesinnän aika.

– Vaikka tervapääskyjä näkee tuon tuosta lentelevän kaupungissa, sen kanta on vähentynyt niin paljon, että sitä pidetään uhanalaisena, Juhani Kairamo kertoo.

Kairamon arvion mukaan Suomessa elää noin 15 000 tervapääskyparia.

– Niiden kuten muidenkin hyönteissyöjien kannan romahduksen syynä arvioidaan olevan lentävien hyönteisten väheneminen.

Heikki Meriläinen ei ole 15-vuotisen isännöitsijäuransa aikana törmännyt koskaan vastaavanlaiseen tilanteeseen.

– Kaikesta huolimatta olemme säätiössä linjanneet, että turhalla kiireellä emme hanketta tule pilaamaan, vaan lentäkööt linnut pesästään aikanaan ja sen jälkeen urakoitsija jatkaa ilmoittamassaan aikataulussa, Meriläinen päättää. HäSa

 

Uutista päivitetty 17.6.2019 kello 18.04. Heikki Meriläisen titteliä täsmennetty.

 

Päivän lehti

26.1.2020