Kanta-Häme

Tervasaari roihahtanut ilmiriitaan

UPM:n ja paperiliittolaisten työntekijöiden välit ovat kärjistyneet Valkeakosken Tervasaaren tehtaalla. Ilmoitus yt-neuvotteluista johti ammattiosaston mielenilmauslakkoon, joka kesti maanantaista perjantaihin.

Metsäyhtiö UPM aikoo vaatia vahingonkorvauksia Valkeakosken Tervasaaren työntekijöiden mielenilmauslakosta. Yhtiön mukaan mielenilmauslakko pysäytti Tervasaaren koko tarrapaperituotannon pitkäksi aikaa.

– Laittoman lakon vaikutukset ovat täysin kohtuuttomat ja kohdistuvat UPM:ään, sanoo UPM:n tarrapaperiliiketoiminnasta vastaava johtaja Petri Hakanen.

Tervasaaren henkilöstön suuttumuksen aiheena on, että UPM aloitti yt-neuvottelut 35 työntekijän irtisanomisesta. Yhtiön mukaan henkilöstöä on vähennettävä, koska palvelujen myynti Billerud Korsnäsille loppuu.

Työntekijöiden edustajien mukaan yhtiöllä ei ole syytä näin suuriin henkilöstövähennyksiin.

– Suunnitellut vähennykset ovat aivan ylimitoitettuja. Yhtiö aikoo samalla muuten tehostaa toimintaansa, sanoo Tervasaaren työntekijöiden pääluottamusmies Tomi Eerola.

Ei ole tavatonta, että työntekijät vastaavat suuriin yt-neuvotteluihin ja henkilöstövähennyksiin mielenilmauslakolla. Yleensä tällaiset mielenilmaukset kestävät kuitenkin vain vuorokauden.

– UPM käyttää Billerud Korsnäsin tehtaan siirtämistä keppihevosena. Tehtaalla ovat myös henkilöstön ja henkilöstöpäällikön välit täysin poikki.

– Tilanne on poikkeuksellinen. Tämä selittää mielenilmauksen pituuden, Eerola kertoo.

UPM vei lakon heti työtuomioistuimeen, joka määräsi ammattiosastolle 3 500 euron hyvityssakon työrauhavelvoitteen rikkomisesta. Paperiliitto sai 4 000 euron hyvityssakon valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä. Työehtosopimuslaki kieltää työehtosopimusten työrauhavelvoitteen rikkomisen. Ammattiliitolla on työehtosopimuksen valvontavelvollisuus.

UPM:n mukaan lakosta syntyi yli miljoonan euron taloudellinen menetys UPM:lle.

– Hyvityssakko työrauhavelvoitteen rikkomisesta on erittäin alhainen verrattuna laittomalla toimenpiteellä aiheutettuun taloudelliseen vahinkoon, johtaja Hakanen sanoo.

Ruotsalainen Billerud Korsnäs siirtää Tervasaaresta omistamansa voimapaperitehtaan Ruotsiin. Tehtaan mukana Suomesta menetetään lähes 70 työpaikkaa.

UPM ilmoitti viime viikolla vähentävänsä myös omien työntekijöidensä määrää Tervasaaressa, koska se myy palveluja Billerud Korsnäsille.

Yt-neuvottelujen piirissä ovat kaikki UPM:n Tervasaaren noin 340 työntekijää. Yhtiön suunnitelmien mukaan henkilöstöä vähennetään noin 35:llä.

UPM tuottaa Tervasaaressa tarrojen irrokepaperia eli taustapaperia. Kahden tarrakoneen kapasiteetti on noin 300 000 tonnia vuodessa.

Työmarkkinajärjestöt ovat Suomessa pitkään kiistelleet laittomista lakoista ja niistä maksettavista korvauksista. Yritykset ovat pitäneet hyvityssakkoja liian pieninä ja uhanneet hakea lakoista vahingonkorvauksia.

Tervasaaren työntekijöiden pääluottamusmies Eerola ei kommentoi UPM:n mahdollista vahingonkorvausvaatimusta.

– Se on lakimiesten asia, hän sanoo. HäSa

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic