Kanta-Häme

Terveen järjen käyttö sallittu sittenkin

Nummen koulun parakkiyksikön oppilaat ovat kisailleet kuluvana lukuvuonna jo ainakin suunnistuksessa, yleisurheilussa, luistelussa ja salibandyssä. Seuraavaksi lähdetään uintikilpailuihin ja keväämmällä maastojuoksuihin.

Ahveniston koulun takana sijaitsevassa yksikössä käy kouluaan yli 200 Nummen koulun 4.–6. luokkien oppilasta. Kaikki eivät kilpailuihin osallistu.

– Uima- ja suunnistuskilpailuihin lähtevät yleensä lajien harrastajat, salibandyyn oppilaat valitsevat itse joukkueen. Yleisurheilukilpailuihin olemme lähettäneet omissa ”olympialaisissa” parhaiten menestyneet, tiivistää luokanopettaja Karri Putti.

Poikkeuksen tekee Kaikki pelaa -jalkapallotapahtuma, johon osallistuvat kaikki. Isossa tapahtumassa jokaiselle löytyy oma roolinsa huoltajasta kannustajaan.

Karsintaa joudutaan tekemään myös yli 700 oppilaan Seminaarin koululla etenkin pallopeleissä.

– Järjestämme karsintoja, usein aamulla ennen koulun alkua, jonne yleensä tulevat ne oppilaat, joilla kisoihin on todellista nälkää, kertoo puolestaan luokanopettaja Kurt Palmroth.

PITÄISIKÖ kaikkien oppilaiden päästä osallistumaan kouluaikana järjestettyihin urheilutapahtumiin ja vastaaviin kulttuuririentoihin?

Siinäpä kysymys, jota on pyöritelty monessa opettajanhuoneessa sen jälkeen, kun avi tuli helmikuussa moittineeksi vaasalaiskoulua siitä, ettei se lähettänyt kaikkia halukkaita Stafettkarneval-viestijuoksutapahtumaan.

Päätöstä kritisoi myös kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) (HäSa 18.3.).

Avin lakimies Thomas Sundell korostaa päätöksen koskevan ainoastaan kantelun kohteena ollutta tapausta. Sundellin mukaan päätöksen perusteena oli oppilaiden yhdenvertainen kohtelu.

– Päätös ei ole yleistettävissä siksi, että Stafettkarneval-tapahtuma ei ole pelkkää viestijuoksua, vaan tapahtumaan liittyy muun muassa maskotti- ja kannustusjoukkokilpailu, Sundell sanoo.

– Kaikkien ei tarvitse saada kilpailla, vaan koska tapahtumassa on paljon muutakin, on se rinnastettavissa leirikouluun tai muuhun vastaavaan tapahtumaan. Se, että ei ole rahaa, ei välttämättä ole hyväksyttävä syy.

VILKASTA keskustelua herättänyt päätös on tuotu tiedoksi myös Opetushallitukseen.

– Sellaista johtopäätöstä ei voi vetää, että kaikkien on päästävä osallistumaan kaikkiin kilpailuihin, sanoo hallintojohtaja Matti Lahtinen.

Hänen mukaansa päätöksestä on kuitenkin poimittavissa pari yleistä linjausta, joita koulujen odotetaan noudattavan. Oppilaita on kohdeltava yhdenvertaisesti eivätkä eri oppilaiden ohjelmat saa erota toisistaan merkittävällä tavalla.

Kyseenalaiseksi toiminta muuttuu, jos koulu alkaa tarjota erilaista ohjelmaa eritasoisille oppilaille.

Eli terveen järjen käyttö on yhä sallittu?

– Kyllä. Ehkä pitäisi välttää liikaa oikeudellistamista, että kaikista asioista pitäisi olla kouluilla tarkat ohjeet. Nämä ovat koulutasolla tehtäviä ratkaisuja.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic