Kanta-Häme

Terveisiä tundralta

Kanta-Hämeessä on tänä syksynä saatu ihastella harvinaisen komeaa arktisten hanhien ohimarssia. Pääosassa ovat olleet valkoposkihanhet, joita on ollut liikkeellä kaikkiaan kymmeniätuhansia yksilöitä.

Useita paikallisia tai muuttavia hanhiparvia on nähty muun muassa Hattulassa, Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Riihimäellä. Suurimmissa parvissa on ollut reilut parituhatta lintua.

Hanhet ovat tulossa Pohjoisen Jäämeren rannoilta, etupäässä Venäjän arktiselta tundralta. Ne muuttavat tavallisesti Vienanmeren kautta ja jatkavat Kaakkois-Suomen yli Pohjanmeren rannoille. Massamuutto tulee usein leveänä rintamana, jolloin sopivilla tuulilla osa virrasta ajautuu Kanta-Hämeeseen saakka.

Valkoposkihanhia muuttaa Kanta-Hämeen kautta vuosittain, mutta kokonaismäärä voi vaihdella suuresti.

Maakunnan pelloilla ja järvenselillä lepäilee yhä runsaasti valkoposkihanhia ja lisääkin saattaa olla tulossa. Pohjois- ja Etelä-Karjalassa on vielä useita kymmeniätuhansia hanhia odottamassa sopivaa lähtöhetkeä.

Valkoposkihanhien ohella arktisiin massamuuttajiin kuuluvat muun muassa sepel- ja tundrahanhet, joita Kanta-Hämeessä on toistaiseksi havaittu varsin niukasti. Pääosa niistäkin odottanee vielä talven tuloa pesimäseuduillaan.

Maakunnan ensimmäinen suula Lehijärvellä

Syksy on tarjonnut runsaasti muitakin mielenkiintoisia lintuvieraita. Huippuhetki koettiin torstaina illansuussa, kun hämeenlinnalainen lintuharrastaja Martti Raekunnas löysi maakunnan ensimmäisen suulan Hattulan Lehijärveltä. Havainto houkutteli välittömästi paikalle kymmenittäin bongareita.

Harvinainen vieras viipyi Lehijärvellä vain muutaman tunnin ennen kuin se poistui kohti pohjoista. Lintu kuitenkin löytyi uudelleen Vanajanselältä, jossa se kalasteli vielä perjantaina päivällä.

Suula on suunnilleen merimetson kokoinen valtamerilintu, joka pesii meitä lähinnä Norjan rannikoilla. Suomessa se on nähty usein aiemminkin, mutta sisämaahan se eksyy vain poikkeuksellisesti.

Lehijärvellä on hiljattain havaittu toinenkin syksyn lintuharvinaisuus mandariinisorsa. Taigauunilintu puolestaan eksyi rengastajan verkkoon Hattulan Anomaassa. Harvinaisia petolintuja edustavat muun muassa arosuohaukka ja tunturihaukka, jotka on nähty Riihimäellä.

Yhtä komeettaa odotellaan vielä

Sen sijaan yhtä syksyn komeetoista, leveäpyrstökihua odotellaan yhä maakunnassa. Lajista on syksyn mittaan tehty kymmenittäin havaintoja eri puolilla Suomea, mutta Kanta-Hämeeseen se ei tiettävästi ole vielä eksynyt. Toistaiseksi lähimmät havainnot ovat Pirkanmaan puolelta Valkeakoskelta. (HäSa)