Kanta-Häme

"Terveisin isoäidin pieni Janne" – Nuoren Jean Sibeliuksen kirjeitä esillä Hämeenlinnassa

”Rakas setäni! Haluaisin kovasti oppia soittamaan viulua, ja pyydän hartaimmin, että saisin, sedän luvalla, alkaa soittaa Musiikkitirehtööri Levanderin johdolla Hämeenlinnassa ensi syksynä.”

Näin kirjoitti nuori Janne Sibelius Pehr-sedälleen kesäkuussa 1881.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon kokoelmissa on säilynyt noin 80 Jean Sibeliuksen lapsuus- ja nuoruusajan kirjettä. Niistä on koottu kesän ajaksi pienoisnäyttely Sibeliuksen syntymäkotimuseoon.

– Vanhalla käsialalla kirjoitetut ruotsinkieliset kirjeet eivät sinällään ole erityisen vetäviä näyttelyesineitä, joten halusimme saada ne jotenkin elämään, amanuenssit Antti Krapu ja Eva Sirén sanovat.

Henkeä ja eloa kirjeisiin on puhallettu ensinnäkin kääntämällä ne suomen ja englannin kielille. Lisäksi Hämeenlinnan Sibelius-seuran jäsenet lukevat ääneen otteita kirjeistä kesäsunnuntaisin museon kesäkonserttien yhteydessä.

”Hyvä Setäni! Koulutoverini vaativat minua esittämään soolona jonkin numeron. Valitsin Hauserin sävellyksistä yhden, Liebesliedin. Setä voi kuvitella, etten mielelläni mennyt soittamaan 350 ihmiselle. Mutta kuten sanottu, arpa oli heitetty ja minun täytyi.”

Hämeenlinnaan talletetuista kirjeistä vanhin on vuodelta 1874, jolloin Janne oli yhdeksänvuotias. Viimeisen hän on kirjoittanut 30-vuotiaana vuonna 1895.

Kirjeet olivat 1800–1900-lukujen vaihteessa tärkeä yhteydenpitomuoto, jota lapsetkin harjoittelivat varhain.

Ensimmäiset Jannen kirjeistä olivatkin kiitoskirjeitä sukulaisille joululahjoista ja muusta muistamisesta. Hän kiittää tätiä ja isoäitiä ”sotilaista ja mukavasta pelistä”. Lopuksi hän toivottaa heille hyvää uutta vuotta ja lupaa olla aina ”Isoäidin ja Tädin pieni uskollinen Janne”.

Kesänäyttelyyn on poimittu pääasiassa kirjeitä, joissa käsiteltiin musiikkia. Tärkeä kirjeenvaihtotoveri Jannelle oli hänen Pehr-setänsä, joka oli paitsi musiikinharrastaja, myös miehinen roolimalli. Janne oli menettänyt isänsä ollessaan kolmevuotias.

– Vaikka kirjeet ovat osittain lapsenomaisia, niissä tulevat kuitenkin esiin monet Jean Sibeliuksen myöhemmästä elämästä tutut aiheet, Eva Sirén huomauttaa.

Esimerkiksi esiintymisjännityksestä Janne kirjoitti sedälleen jo kouluvuosinaan. Sävellyksistään hän kertoi kirjeissään vuonna 1883 ollessaan 18-vuotias.

Sibeliuksen syntymäkodissa on järjestetty Kesämatineoita jo yli 40 vuotta. Puolen tunnin pikkukonserteissa soitetaan Sibeliuksen musiikkia. Esiintyjät myös kertovat soittamistaan kappaleista.

Järjestelyistä vastaa Hämeenlinnan Sibelius-seura yhteistyössä museon kanssa.

Seuran sihteeri Päivi Hirvikoski kertoo, että matineat ovat etenkin juhlavuoden 2015 jälkeen olleet lähes poikkeuksetta loppuunmyytyjä. Saliin mahtuu viitisenkymmentä kuulijaa.

– Perinteisesti konserteissa esiintyy Sibelius-opiston nuoria oppilaita. Viime aikoina esiintyjäjoukkoa on laajennettu musiikin ammattioppilaitoksiin, hän kertoo.

Muusikoita on saatu esimerkiksi Tampereelta, Turusta ja Helsingistä. Tänä vuonna kolmessa konsertissa esiintyy myös Suomen Lied-akatemian nuoria ammattimuusikoita. HÄSA

Näyttely Jannen kirjeitä musiikista on esillä 2.9. saakka.Kesämatineat-konsertit Sibeliuksen syntymäkodissa sunnuntaisin kello 14.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic