Kanta-Häme

Tervetuloa aurinko!

Sunnuntain vastaisena yönä puutarhuri Timo Koskinen nousi ja hieraisi silmiään Hattulan Koskella: pakkasta oli kymmenen astetta. Päivällä oli myös kymmenen astetta, mutta silloin miinus oli vaihtunut plussaksi.
Mistään ei löydy vielä kukkivaa sinivuokkoa, mutta jonkun pihassa ovat kuulemma jo krookukset kukassa. Puutarhuri näki ensimmäisen joutsenen Kosken kylän läpi virtaavassa joessa viikko sitten. Sunnuntaina joutsenia lipui jo ihan Hämeenlinnan keskustassakin.
– Ei vielä ole kevät. Luonto tietää sen ja pitää silmut tiukasti kiinni. Luonto on meitä ihmisiä viisaampi, puutarhuri mietiskelee tarkastaessaan omenapuiden silmut.
 
Se, että terminen kevät ei ole vielä alkanut, ei auringosta nauttimista haittaa. Viikonloppuna nautittiin lisääntyneestä valon määrästä lenkkipolulla, puutarhassa tai vaikka puistopiknikillä Aulangon Joutsenlammen rannassa.
– Onhan tämä ihanaa. Minä en ole mikään puutarhaihminen, mutta voihan sitä auringosta muutenkin nauttia. Meillä korkattiin grillikausi jo pari viikkoa sitten, Sanna Mäntynen ja Arto Haverinen sanovat.
Pariskunnalle on tärkeintä nauttia kauniista sunnuntaista oman perheen kesken ihan kaikessa rauhassa. Tytär Ronja Pullinen toipuu parhaillaan kitarisaleikkauksesta ja Sanna Mäntysellä on takanaan polvileikkaus. Tuntuu ihanalta, kun pääsee liikkeelle.
– Nautin valtavasti elävästä tulesta. Riittää, kun laitan pihagrilliin muutaman puun ja sytytän ne tuleen. Ei siihen aina makkaraakaan tarvitse. Aika usein kyllä, Sanna Mäntynen myöntää.
 
Aivan Kosken ja Hyrvälän rajalla Hattulassa asuva Timo Koskinen neuvoo juuri puhelimessa omenapuiden leikkausta. Puutarhuri tietää, että mitä lähemmäksi kevät tulee, sitä kovemmin mahla puutarhaharrastajien suonissa kohisee. Nyt pitää kuitenkin ymmärtää vielä jarrutella.
– Tällä hetkellä kannattaisi keskittyä taimien esikasvatukseen. Aitojen ja vaikka omenapuiden leikkaus on nyt ajankohtaista, mutta muuten kannattaa vain odotella. Kyllä se kevät vielä tulee, Koskinen korostaa.
Vuosi sitten ensimmäiset sinivuokot poimittiin Hämeenlinnan seudulla maaliskuun lopussa. Koskinen ei lähde edes pyynnöstä arvailemaan tämän vuoden aikataulua. Tieto ensimmäisistä sinivuokoista tulee kuitenkin takuuvarmasti puutarhuri Koskisen Facebook-sivuille, sillä ryhmän 1500 jäsentä ovat tavattoman aktiivisia.
– Puutarha- ja luontoharrastus on nykyisin suosittua. 90-luvun alun lama sai ihmiset unohtamaan ulkomaan matkailun ja keskittymään oman pihan kaunistamiseen. Olen huomaavinani nyt saman ilmiön, Koskinen aprikoi.
 
Mutta mikä on tällä hetkellä trendikästä? Koskinen tietää, että luonto on kävelemässä nyt puutarhoihin. Metsänpohjamattoa eli kunttaa tuodaan pihaan kuin pihaan ja joskus jopa rakennusten seinille ja katoille. Timo Koskinen ei kuntalle lämpene, sillä se ei hänen mielestään joka paikkaan sovi.
– Siitä minä olen iloinen, että miehet ovat alkaneet myös harrastaa puutarhanhoitoa. Chilin kasvatus on saanut miehetkin innostumaan, Koskinen naurahtaa. (HäSa)
 
 

Päivän lehti

2.4.2020