Kanta-Häme

Tervetuloa, tasa-arvostipendi

Norja suunnittelee tasa-arvostipendin maksamista sellaisille miesopiskelijoille, jotka kouluttautuvat naisvaltaisille aloille, ja sellaisille naisopiskelijoille, jotka kouluttautuvat miesvaltaisille aloille.

Tavoitteena on tasoittaa sukupuolijakaumaltaan yksipuolisia aloja, ja ennen kaikkea houkutella miehiä perinteisesti naisvaltaiselle terveys- ja hoiva-alalle.

– Aivan loistava idea! Kyllä miehiä tarvitaan [lastenhoidon] kenttähommissa. Nyt miehistä on pulaa, sanoo lähihoitaja Pasi Reuna, joka työskentelee Jaarlin Päiväkotien Poltinahon yksikössä.

Reuna on päiväkodin ainoa mieshoitaja. Muut saman sukupuolen edustajat löytyvät päiväkodin keittiöstä.

Reuna sanoo huomanneensa, että lapset tarvitsevat sekä naisen että miehen mallia.

– Jotkut pojat oikein takertuvat ja nauttivat, kun saavat olla miehen sylissä. Siihen se kiteytyy: on tärkeää, että miehenkin syli koetaan lämpimäksi ja turvalliseksi, Reuna sanoo.

Moni ei halua opintolainaa

Palkansaajaliitto Pardian lakimies Pirkko Janas esittää, että Suomessakin otettaisiin käyttöön norjalaismallin mukainen tasa-arvostipendi.

– Mielestäni pitäisi ennemmin palkita rohkeudesta valita toisin kuin yrittää kannustaa joillakin pehmeämmillä keinoilla.

Janas on saanut nettikeskusteluista sellaisen kuvan, että moni suomalaisnuori ei halua ottaa opintolainaa, mutta pitää samaan aikaan opintorahaa niin pienenä, että opiskelupaikka jää taloudellisista syistä hakematta.

Saako stipendillä aitoa motivaatiota?

Koulutuskeskus Tavastian opiskelijapalvelupäällikkö Päivi Kortesniemi ei lämpene tasa-arvostipendille.

– Lähden siitä, että motivaation on tultava omasta itsestä eikä ulkokohtaisista kannustimista. Esimerkiksi hoiva-alalla työura jää lyhyeksi, jos motivaatio ei lähde itsestä, Kortesniemi uskoo.

Hänen mielestään hoiva-alan palkkaus täytyy saada nykyistä paremmalle tolalle, ennen kuin miehet ryhtyvät valitsemaan hoiva-alaa.

Kortesniemen mukaan poikahakijoiden määrä on viime vuosina kasvanut Koulutuskeskus Tavastiassa, mutta tarkkoja prosenttilukuja hän ei osaa sanoa.

Lähihoitajakoulutukseen pyrkii Kortesniemen mukaan vuosi vuodelta enemmän poikia. Tytöt taas ovat valloittaneet pintakäsittelyn opiskelupaikat jo muutama vuosi sitten.

Korteniemen mukaan kyse on poikkeuksista: kyseisiä koulutusohjelmia lukuun ottamatta nuoret valitsevat ammattinsa pitkälti perinteisten nais- ja miesalojen jaon mukaisesti.

Voiko myöntää sukupuolen perusteella?

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov pitää positiivista diskriminaatiota hyväksyttävänä, mikäli se edistää tasa-arvoa ja vähentää syrjintää työmarkkinoilla. Tasa-arvostipendistä hän ei kuitenkaan innostu.

– Raha yleensä kannustaa, mutta en ihan tältä istumalta innostu stipendijärjestelystä. Olisin mieluummin valmis siihen, että pyrkiessä opiskelemaan tasapistetilanteessa valittaisiin se sukupuoli, kumpi on vähemmistössä.

Monella työpaikalla on tasa-arvosuunnitelmaan kirjoitettu positiivisen diskriminaation mahdollisuus, Filatov muistuttaa.

– Itse kannatan tällaista avoimesti ja etukäteen sanottua pyrkimistä.

Filatov epäilee, että sukupuolen perusteella myönnettävä stipendi saattaisi olla yhdenvertaisuuden näkökulmasta ongelmallinen. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic