Kanta-Häme Hämeenlinna

Terveydenhoitaja huolestui, kun salaatti jäi pois puuropäivistä – Palmia: Toive tuli lapsilta

Hämeen Sanomiin yhteyttä ottaneen terveydenhoitajan mukaan tuoreita kasviksia pitäisi syödä puolikkaan lautasen verran joka päivä. Arkistokuva/Anja Filppula.

Hämeenlinnan erään koulun terveydenhoitaja on huolissaan, kun syysloman jälkeen kouluissa ei enää ole tarjottu puuropäivinä salaattia.

Lapset ovat hänen mukaansa kovasti kyselleet salaatin perään ja ihmetelleet, kuinka toteuttaa terveydenhoitajan suosittelemaa lautasmallia.

– Nyt kun kasvisruoasta paljon puhutaan, olisi asiallista, että joka päivä tarjottaisiin tuoreita kasviksia puolikkaan lautasen verran. Viimeksi puuropäivänä oli tarjolla vain pilkottua tomaattia leivän päällä, terveydenhoitaja sanoo.

Miksi salaatti poistettiin puuropäiviltä Palmian toimialapäällikkö Satu Grönlund?

– Toive tuli lapsilta makuraadissa. Puuropäivinä meillä on tällä hetkellä proteiinipitoinen leike sekä vihannes- ja hedelmätuorepala. Kokeilemme minkälaisen vastaanoton tämä saa.

– Asiasta on keskusteltu myös tilaajan (Hämeenlinnan kaupungin) kanssa. Emme tee ratkaisuja itsenäisesti, vaan toimimme hyvässä yhteistyössä tilaajan edustajan kanssa.

Salaatti poistettiin lasten toiveesta. Eikö kasviksia pitäisi kuitenkin aina olla tarjolla?

– Niitä on edelleen. Usein keitto- tai puuroruoan kanssa salaattia ei niinkään kaivata. Leivän päälle tuleva leike ja kasvis sekä erillinen hedelmä on koettu miellyttäväksi kokonaisuudeksi.

Miten etenette asian kanssa?

– Emme itse ole saaneet tästä palautetta. Olisi hyvä, jos meihin oltaisiin yhteydessä suoraan, jolloin voimme kuunnella eri näkemyksiä. Ovatko ne yhden vai useamman henkilön näkemyksiä. Keräämme jatkuvasti palautetta ja pyrimme tarjoamaan aterioita tietenkin lasten näkökulmasta.

– Totta kai pohdimme asiaa uudelleen, jos Hämeessä koetaan, että aiempi tapa oli parempi.

– Tarkistan tilanteen, mitä Hämeenlinnassa on (viimeksi puuropäivänä) tarjottu, onko tarjoilussa ollut kenties puutteita.

Onko puuropäivä muutoin kouluruokailun kuuma peruna?

– Puurot ovat aivan Top10-ruokia. Jos lapset pääsisivät valitsemaan, he söisivät puuroa useamminkin. Puurot ovat aina maitopohjaisia ja yleensä sen kanssa on mehukeitto tai hedelmäsose. HÄSA.


Lue myös:

Monenlaista soosia urallaan maistellut kouluruoan tuotekehittelijä arvostaa nuorten arviota – Makuraati antoi tuomionsa (HäSa 8.11.2019)

Palmian mielipide: Haluamme kuunnella kouluruokaa syöviä lapsia ja nuoria (HäSa 7.10.2019)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic