fbpx
Kanta-Häme

Terveysasema ei ole itsestäänselvyys

Lammin ja muiden Hämeenlinnan pienten terveysasemien kohtalo mietityttää kuntalaisia. Pienten yksiköiden tulevaisuus noussee esille, kun terveyskeskuksen toimintaa uudistetaan.

Terveyden ja toimintakyvyn lautakunnan puheenjohtaja Katriina Laaksonen (kok.) sanoo, ettei kaupungilla ole varsinaista lakkautussuunnitelmaa sen paremmin Lammin kuin muidenkaan terveysasemien varalle. Mikään ei ole kuitenkaan tulevaisuudessa itsestään selvää.

– Ymmärrän kuntalaisten huolen siitä, mitä tapahtuu terveyskeskukselle, joka on aina ollut siinä tietyssä paikassa. Mutta kun tietää koko kuntasektorin taloudellisen tilanteen, eikä mitään valoa ole näkyvissä, minusta nämä asiat pitäisi nyt ottaa pöydälle ja tarkastella niitä ilman tunteita ja mielikuvia, Laaksonen sanoo.

Hänen mukaansa poliitikkojen tulisi yhdessä virkamiesten kanssa pohtia Hämeenlinnan terveyspalveluja kokonaisuutena.

– Tulisi miettiä ihan järjellä, mitkä ovat sellaisia palveluja, että ne kannattaa tehdä tiettyjen seinien sisällä ja mitkä kannattaa keskittää. Kolmantena ja neljäntenä asiana pitäisi vielä miettiä, mitä palveluja voidaan tuottaa sähköisesti ja mitkä voivat liikkua pyörien päällä asiakkaiden luo.

Taso ei saa kärsiä

Hämeenlinnan terveyspalvelut -liikelaitos uudistaa parhaillaan toimintaansa ja pyrkii lisäämään muun muassa sähköistä asiointia ja ryhmissä toteutettavia palveluja.

– Meillä on jatkuva keskusteluyhteys tilaajan ja tuottajan välillä. Pohdimme, mihin meillä on varaa ja voiko joitakin asioita vielä järkeistää ja voiko jostain pakon edessä tinkiä, Laaksonen kertoo.

Hänen mukaansa palvelun tason ja saatavuuden tulee olla yhtä hyvä niin kantakaupungissa kuin maaseutukeskuksissakin.

– Minun ajatuksissani se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että jotkut tietyt seinät pitävät sisällään koko sen palveluvalikoiman, joka siellä on aina ollut. Nämä pienet yksiköt ovat hirveän haavoittuvia, kun esimerkiksi henkilöstö sairastuu tai täytyy ostaa uusia laitteita.

Laaksonen rakentaisi palvelua kokeneiden sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien varaan.

– He pystyisivät helpostikin jalkautumaan esimerkiksi ikäihmisten luo. Käytössä on erilaisia tekniikoita, joiden avulla he voivat samalla konsultoida lääkäriä ja ottaa verinäytteitä ja tehdä kaiken mahdollisimman joustavasti räätälöiden.

Ei pikaratkaisua

Laaksosen mukaan uudelleentarkastelu ei koske vain vanhojen liitoskuntien terveysasemia.

– Kyllä minusta pitää tarkastella ihan kaikkea, ihan keskustan pääterveysasemaa myöten. Tärkeintä on saada hyvät palvelut, jotka pystytään tuottamaan järkevästi ja mahdollisimman taloudellisesti. Se on meidän kaikkien etu.

Hänen mukaansa uudet sähköiset ja liikkuvat palvelut eivät kuitenkaan toteudu sormia napsauttamalla. Ainakaan aivan lähiaikoina terveysasemia ei siis olla lakkauttamassa.

– En näe, että kovin äkkinäisesti tehtäisiin mitään ratkaisuja. Ehkä tässä taustalla kummittelee vähän se Lammin sairaalan lakkauttaminen, joka tapahtui aika vauhdilla. Olen edelleen sitä mieltä, että se oli viisas päätös, mutta ehkä se vauhti oli vähän liian kova, Laaksonen sanoo.

Ajetaanko Lammia jo alas?

Hämeen Sanomien mielipidepalstalla on esitetty arvioita, että Lammin terveyskeskusta oltaisiin jo ajamassa alas.

Tämän päivän palstalla kaupungin pienistä terveysasemista vastaava palvelupäällikkö Satu Aaltonen vastaa kirjoitukseen sanomalla, että terveyskeskuksen satelliittiyksiköiden on kehitettävä tyydyttävä toimintamalli ja suunniteltava järkevä palvelujen tuottamisen tapa.

Aaltosen mukaan vastaanotoille tulee aina olemaan jonkin verran tarvetta, mutta monia asioita voidaan hoitaa kevyemminkin.

– Miksi terveyspalvelujen pitäisi elää 1970-luvun toimintamalleissa sen sijaan, että se soisi asiakkailleen mahdollisuuden hoitaa asiansa sähköisesti ajasta ja paikasta riippumatta? Aaltonen kirjoittaa. (HäSa)

Korjaus: Katriina Laaksosen (kok.) puoluekanta oli alkuperäisessä jutussa väärin.

 

Menot