Kanta-Häme

Terveysasemalla on pian liikaa tilaa

Tarvitseeko Lammin terveysasema uuden toimitilan vai jatkaako nykyisellään? Sosiaali- ja terveyslautakunta pohti asiaa neljän vaihtoehdon pohjalta ensimmäisessä kokouksessaan.

Taustalla on se, että nykyinen kiinteistö on käymässä varsin suureksi pelkän terveysaseman toiminnalle.

Hallintoylilääkäri Markku Nurmikarin mukaan terveysaseman tiloissa ei sinänsä ole vikaa. Ne on remontoitu kymmenisen vuotta sitten.

Samassa kiinteistössä ovat toimineet myös terveyskeskuksen vuodeosasto ja vanhainkoti. Vanhainkodin tilat eivät täyttäneet nykymääräyksiä. Tällöin se muutti vuodeosaston aikaisempiin tiloihin.

Lammille on suunnitteilla uusi hyvinvointikeskus. Se tarjoaa monentasoista palveluasumista, joka korvaa vanhainkodin.

Tällöin terveyskeskuksen kiinteistöön jää runsaasti tyhjää tilaa. Asiaa varten nimetty työryhmä on vertaillut eri vaihtoehtoja.

– Ehkä paras ratkaisu olisi samantyyppinen kuin Iittalan hyvinvointikeskuksessa, mutta Lammilla rakennusoikeus ei riitä terveysasemaan. Tontti on liian ahdas, Nurmikari kertoo.

Nykytilat ovat hieman sivussa kirkonkylän keskustasta. Jos yhä suurempi osa kiinteistöstä jää tyhjilleen, ylläpito tulee kalliiksi.

Jatkaminen nykytilassa ei kuitenkaan aiheuta lisäkustannuksia. Sote-uudistuksen myötä sinne mahtuisivat varmaan sosiaalipalvelutkin sujuvasti.

Uudisrakennus olisi mahdollinen, sillä Lammin keskustan tuntumassa on sopivia tontteja.

Hybridiratkaisu, jossa vanhaan hammashoitolaan rakennettaisiin uusi osa, olisi kustannustehokas ratkaisu ja elävöittäisi keskustaa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnalle 2019 alussa. Se vuokraa tilat 3 vuodeksi, mutta sen jälkeen ei ole tietoa jatkosta. HÄSA