fbpx
Kanta-Häme

Terveysaseman hengetär ikävöi jo asiakkaitaan

– Sinä olet ollut niin ihana, kiitos näistä vuosista, sanoo hattulalainen Anni Torkkola ja halaa Raili Hyövältiä.

Parolan terveysaseman vastaanottoavustajana 35 vuotta toimineen Hyövältin viimeinen työpäivä keskiviikkona oli tunteikas, kuten koko viikkokin.

– Ihmisiä on käynyt paljon, tiistaina en meinannut saada vietyä lahjoja ja kukkia mukanani. Tiedän, että minusta on pidetty, mutta silti tämä on ollut yllätys. Asiakkaita ja työkavereita tulee kamalan ikävä, Hyövälti sanoo.

Hän siirtyy aluksi kesäloman viettoon ja eläkkeelle virallisesti heinäkuun lopussa.

Viihtyminen näkynyt asiakkaille

Raili Hyövältin suosio näkyy siinäkin, että kun hänen eläkkeelle lähtönsä lähestyi, Hämeen Sanomissa alkoi puhelin soida ja sähköpostia tupsahdella. Moni hattulalainen toivoi, että “ihanasta, korvaamattomasta Railista” tehtäisiin juttu lehteen.

Raili Hyövälti itse kertoo viihtyneensä työssään erinomaisesti ja arvelee, että se tunne on välittynyt myös asiakkaille.

– Tämä on ollut monipuolista työtä, olen ollut kuin jodipullo, joka kelpaa kaikkeen. Kun asiakas tulee terveysasemalle, hän tapaa yleensä ensimmäiseksi terveyskeskusavustajan. On tärkeää jo hoidonkin kannalta, että tapaaminen on myönteinen, Hyövälti sanoo.

Hän linjaa, että terveyskaskusavustajan pitää olla ystävällinen ja säilyttää malttinsa joka tilanteessa. Ja hyvä on osata lukea myös rivien välistä.

Toiveena uusi terveysasema

Härmästä kotoisin oleva Hyövälti muutti kotoa nuorena, ja oli muun muassa Saksassa töissä. Parolaan hän päätyi Mäntsälän, Helsingin, Lappeenrannan ja Hämeenlinnan kautta. Paikkakuntaa vaihdettiin useampaan otteeseen puoliso Raimo Hyövältin töiden takia.

– Olin Hämeenlinnassa terveyskeskuksessa muutaman vuoden ja sitten hain Parolan paikkaa. Tänne rakennettiin silloin terveysasemaa ja ensimmäiset kuukaudet olin rakennustöiden keskellä ja vastaanotin tavaroita.

Raili Hyövälti kertoo, että aluksi Parolassa oli vain yksi lääkäri, muitta pian palkattiin toinenkin.

– Muistan, että silloin mietittiin, riittääkö kahdelle lääkärille töitä, mutta riittihän sitä.

Nykyisin Parolan terveysasemalla on neljä lääkäri-hoitaja -työparia ja kaksi terveyskeskusavustajaa.

– Minun toimipisteeni on ollut koko ajan tässä samalla luukulla. Tässä on keskusteltu siitäkin, tulenko joskus tekemään sijaisuuksia, jos pyydetään. Olen vastannut, että tulen jos saan olla tässä edelleen, hän sanoo.

Hyövälti kylläkin toivoo samaa kuin moni muukin hattulalainen eli että terveysasema saisi uudet, paremmat tilat. 35 vuodessa rakennus on rapistunut ja käynyt ahtaaksi. (HäSa)

Menot